2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

HAMVAZÓSZERDA – EMLÉKEZZ, PORBÓL VÉTETTÉL…

Ma van hamvazószerda, ami a nyugati kereszténységben a nagyböjt kezdőnapja, a húsvétvasárnaptól visszaszámolt 40. hétköznap. Ez a farsangi időszak utáni első nap. Hamvazószerdától 40 nap múlva van virágvasárnap.

A húsvétot megelőző nagyböjt hossza Jézus 40 napos böjtjét követi. A nyugati egyházban a húsvét előtti negyven hétköznapra terjed ki, a szombatokat is beleértve; így – mivel az ebbe az időszakba eső hat vasárnap nem része a böjtnek – kezdőnapja, a hamvazószerda a húsvét előtti 46. napra esik.

Neve onnan származik, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre, ez a 12. századtól az egyházi szertartás része lett (hamvazkodás). A hamvazószerda liturgiájának mondata: „Emlékezz ember, porból vétettél és porrá leszel.”

Hamvazószerdán az európai békéért, Ukrajnáért nemzetközi imanapot hirdettek a keresztény felekezetek. Az imádság ezen a héten tovább folytatódik: március 4-én pénteken lesz a nemzetközi Ökumenikus Világimanap.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

VÉGET ÉRT A 92. ÉVI KONFERENCIA

Április 14-én vasárnap istentisztelettel zárult le a 92. Évi Konferencia. Budapesten, az Óbudai Gyülekezet (Kiscelli ...