2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

MINDENNÉL JOBB, HOGY VELÜNK VAN AZ ISTEN!

„Mindennél jobb, hogy velünk van az Isten!” – ez volt a metodista mozgalom 18. századi alapítójának, John Wesley-nek az utolsó mondata halottas ágyán 1791. március 2-án Londonban. A 231 éve elhunyt egyházalapító, az újkor utolsó nagy reformátora 1703-ban született az angliai Epworth-ban. John Wesley életére és rendkívüli szolgálatára 10 érdekes ténnyel emlékezünk:

1. John Wesley írta minden idők egyik legnépszerűbb orvosi bestsellerét. A Primitive Physick nevű orvosi szakkönyv 32 kiadást élt meg és rendkívüli népszerűségre tett szert nemzedékeken át az angol társadalomban.

2. John Wesley fogalmazta meg elsőként ezt a mondatot: „Egyetértünk abban, hogy nem értünk egyet.” Wesley George Whitefield nevű prédikátor társával éveken keresztül komoly teológiai vitákat folytatott, s végül barátja temetési igehirdetésén mondta a fenti mondatot.

3. John Wesley több mint tízszer körbe lovagolta a földet lóháton. Naplójának feljegyzései alapján több mint 400 ezer kilométert tett meg vándorprédikátori utazásai során.

John-Wesley-b - Chestnut Street United Methodist Church

4. Még Wesley-nek is voltak a hitben különböző kétségei. De kétségei közepette is követte hitbeli mentora tanácsát: „Prédikáld a hitet, amíg meg nem kapod! S miután megkaptad azért fogod prédikálni, mert már a tied!”

5. A metodista szó eredetileg egy gúnynév volt. A korai metodista társaság az 1720-as évek végén Oxfordban egy fiatalokból álló kiscsoport volt, akik egy rendszeres életet követve törekedtek az Istenben való növekedésre. Az így elnyert gúnynevet a közösség tagjai végül felvállalták és azonosultak vele.

John Wesley rode 250,000 miles to preach the word of God – Historical  articles and illustrationsHistorical articles and illustrations | Look and  Learn

6. Wesley egyik gyakorlati tanácsa az étkezéssel kapcsolatban az volt, hogy az ember ne egyen annyit, mint amennyit kíván. Ezzel az önmagunk feletti uralomra tanított.

7. Wesley soha nem szándékozott kilépni az anglikán egyházból. De az amerikai függetlenségi háború eredményeként azzal kellett szembesülnie, hogy a hazatérő anglikán papoknak köszönhetően az egykori koloniák lakossága szentségek nélkül maradt. Az ő számukra szentelt fel Wesley lelkészeket, amely lépése az önálló metodista egyház megalakulásához vezetett.

8. Wesley soha nem mondta ki a források szerint neki tulajdonított mondatot, ami szerint: „Tégy meg minden jót, ami tőled telik, Amilyen eszközzel csak tudod, Amilyen módon csak tudod, Ahol csak tudod, Akivel csak tudod, Ameddig csak tudod.”

9. John Wesley azt valotta, hogy önmagadban nem lehetsz hívő keresztény. Megfogalmazása szerint a Krisztusban való hit csak közösségi lehet, és a megszentelt élet csak közösségi szentséget jelenthet.

10. A metodizmus Wesley életében a 18. század végére egy 4 fős kiscsoportól mintegy 132 ezer fős mozgalommá növekedett. Ebből 72 ezer fő élt a Brit szigeteken és 60 ezer fő az Amerikai Egyesült Államokban.

Forrás: https://www.resourceumc.org/en/content/10-fascinating-facts-about-john-wesley-and-united-methodism

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

AJÁNDÉKAINK SZERINT SZOLGÁLUNK – METODISTA INTÉZMÉNYVEZETŐI TALÁLKOZÓ

„Mert ahogyan egy testnek sok tagja van, de nem minden tagnak ugyanaz a feladata, úgy ...