2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

Márta Mária Otthon, Budakeszi

2092 Budakeszi, Rákóczi u. 2. 
Tel.: +36-23-451-570

A Magyarországi Metodista Egyház 1921-ben vásárolta meg azt a területet, amely most az intézet rendelkezésére áll. Szándéka abban az időben is az volt, hogy a rászoruló, beteg és szegénysorban élő emberek segítségére legyen, számukra testi-lelki támaszt jelentsen. A főépületben tüdőszanatóriumot rendeztek be, ahol a kor nagy kihívásával, a népbetegséggé lett TBC-vel igyekeztek felvenni a harcot.

A hegyoldalban a főépület alatt álló épületben az egyház szellemi fogyatékos gyermekek ápolására alakított ki alkalmas otthont, „életük szebbé tételére”. A legmélyebben fekvő épület a kápolna volt, a lelki és közösségi életet szolgáló építmény. A terület még egy nagyon fontos szeretetszolgálatnak adott otthont, gyülekezeti és szegény sorsú gyermekek üdültetését is felvállalta. Az egyre terebélyesedő munkát orvos, lelkész és diakonisszák végezték.

Az intézetet a második világháború után államosították. 1993-ban kezdődtek a tárgyalások a terület visszaadásáról, és 1995-től újra az egyház tulajdonába került. A főépület teljes átépítése 1996-ban kezdődött, ahol a kor új kihívásának megfelelően idősek számára alakítottunk ki otthont. A főépület felszentelése és részleges használatba vétele 1998. június 7-én volt, 1999 decemberében pedig teljesen befejeződött. Az intézet fenntartója a Magyarországi Metodista Egyház, 1999. július 1-től állami normatív támogatásban részesül.

A Márta Mária Otthonban 19 szoba, 6 kétágyas és 13 egyágyas szoba található, melyeket a kor elvárásainak megfelelően alakítottunk ki. Minden szoba rendelkezik zuhanyzóval, WC-vel, kézmosóval. A háromszintes épület minden szintjén külön kádas fürdő, teakonyha teszi kényelmesebbé a bentlakók életét. A három szintet lift köti össze. Jelenleg a közösségi helyiségeket a tágas ebédlő, a társalgó-istentiszteleti hely, és egy földszinti kistársalgó jelenti. A havi gondozási díj mértéke a mindenkori nyugdíj 80 %-a, mely nem haladhatja meg 2001. január 1-től a 28 000 Ft-ot. (Ez az összeg a nyugdíj változását figyelembe véve természetesen változik.)

Az ellátásért ápoló-gondozó nővérek és kisegítőik felelősek a nap huszonnégy órájában. Az egészségügyi ellátást a helyi háziorvos felügyeli. Napi háromszori étkezést biztosítunk. A reggeli és a vacsora a melegítő konyhában házilag készül, az ebédet a szomszédos kórház konyhájából szállítjuk. Az intézet szolgáltatásai közé tartozik a mosás, vasalás, takarítás, gyógyszerellátás megszervezése (a gyógyszerek ára 2000 Ft-ig az intézményt terheli), illetve egyéb programok szervezése.

Az intézetben istentiszteletet tartunk minden vasárnap délelőtt. Hetente egyszer bibliatanulmányozás és terápiás nagycsoport is működik. A lakók kedvük szerint kártyázhatnak, kézimunkázhatnak, állatokat etethetnek, segíthetnek a konyhán, kertészkedhetnek. Hetente kétszer közös gyógytornát szervezünk számukra. havonta kirándulást, közös ünnepléseket szervezünk, két-három havonta koncert színesíti az intézmény lakóinak életét.

A János-hegy nyugati lejtőjén elterülő intézményünkben szívesen látjuk mindazokat a nyugdíjasokat, akik itt szeretnék eltölteni alkonyatba hajló napjaikat, de nagy szeretettel fogjuk látogatóinkat, vendégeinket, akik érdeklődnek munkánk iránt.