2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

GEDEON SZOLGÁLAT: A GYÜLEKEZET KINYÚJTOTT KARJA – INTERJÚ JAKUSCH TIBORRAL

Jakusch Tibor, a mosonmagyaróvári metodista közösség tagja a magyarországi Gedeon Társaság elnöke. Szerkesztőségünk a vele készült alábbi interjún keresztül mutatja be a társaság célját és működését.

– A Covid-járvány után te lettél a Magyarországi Gedeon Társaság elnöke. El tudnád mondani, hogy hogyan talált meg ez a feladat, és mi motivált arra, hogy elvállald a társaság vezetését?

– A Nemzetközi Gedeon Társaságot Magyarországon előttem Berkes József Testvérem vezette, Ő az utóbbi 11 évben volt a társaság elnöke. Többször kérdezték, hogy vállalnám a vezetői szolgálatot. Ellenkeztem és mindenre “is” hivatkoztam miért nem én vagyok a megfelelő ember és mennyi minden van körülöttem, ami fontosabb most: család, munka stb…nem vagyok rá méltó – nemet mondtam. József Testvérem bátorított továbbra is, hogy azért imádkozzak…

Egy kis időt követve első alkalommal a samaritánus története gondolkoztatott el, hogy valaki az árokban fekszik összetörve és én megyek tovább …. nem segítek (én vagyok az aki tovább megy?) majd az Apostolok cselekedeteit olvasva a 11 fejezet 12. verse személyesen így szólt hozzám: “A Lélek pedig azt mondta nekem: Menj velük, és semmit ne tétovázz! “ Azonnal felhívtam Berkes testvéremet és jeleztem, hogy vállalom a felkérést.

– Több mint 120 év telt el azóta, hogy megalakult a bibliaterjesztés ügyét támogató Gedeon szolgálat Amerikában. Te hogy látod, ma a Gedeon Társaságnak mi a legfontosabb feladata és kihívása Magyarországon?

– Három ő területre oszlik a szolgálat:

1. személyes bizonyságtétel: Itt minden tagja a Társaságnak megvallhatja a hitét és bizonyságot tehet megtéréséről.
A személyes bizonyság tételen keresztül vezethetünk elveszetteket az Úrhoz.

2. Társulás a szolgálatra: A Nemzetközi Gedeon Társaságban nagyon fontos a szolgálatban, hogy az alapja az imádság. Mielőtt bármit is teszünk kérjük az Úr vezetését Jézus Krisztus nevében közben járását. Imádkozunk a Lelkészekért, a gyülekezetekért és megtérőkért.

3. Biblia ajándékozás, Szentírás osztás területei: A Nemzetközi Gedeon Társaság: Hotelekben, iskolákban, kórházakban, idősek otthonában, börtönökben, rendőrségen, tűzoltóságon és honvédségen ajándékoz Biblia Újszövetség, Zsoltárok és Példabeszédek kötetét.

A kihívás több irányú , mivel a Covid megváltoztatta a közösségek dinamikáját , az emberek félelem ? vagy csak kényelemből nem indulnak vissza a közösségekbe… igazán nem tudom / nem tudjuk az okokat , de látjuk : valami megváltozott. A gyülekezetekben egyre kevesebb a férfi , egyre több feladatot kell ellátnia egy hívő testvérnek a megnövekedett feladatok pedig munkás kezekért kiáltanak! Van kihívás: feladat fiatalítani, mivel érzékelhető a 30 éve alapított magyarországi szolgálatban akik akkor 40 és 50 évesek voltak ma 70 és 80 évesek lettek. Kihívás a fiatalokat bevonni, vonzóvá tenni a missziót. Tagjaink a gyülekezetekből érkeznek és ez természetesen visszamutat a gyülekezetek életére is. A Gedeon szolgálat a gyülekezetek kinyújtott karjai, akik missziós munkát látnak el. Nagyon fontos a gyülekezeti otthon, közösség és imatámogatás.

– A mosonmagyaróvári metodista missziónak te vagy a házigazdája. Feleségeddel, Ágival együtt az Apostolok cselekedeteiben írott korai időkhöz hasonlóan egy házigyülekezet működik nálatok. Hogy látod, a gedeonos szolgálat és a gyülekezeti misszió hogyan kapcsolódhat össze?

– Krisztus mennybemenetele után egyszerűen, mint az első században ahogy az Apostolok cselekedetében olvassuk: mi is megnyitottuk a házunkat és várjuk hétről hétre mit tanít nekünk az Úr Igéje és Szentlelke. Férj és feleség = család! Feleségem Ági aki segítőtárs mindenben (nagyon hálás vagyok érte az Úrnak).
A Krisztus követésének hitelessége az először is személyesen és házasságunkra fejt ki hatást, aztán gyereknevelés területén, munkahelyeinken és közeli és távolabbi kapcsolatainkra vonatkozóan. Hitünk megvallása nem csak szóban hanem tettekben való megnyilvánulása is. Személyes felelősségünk kihat a társadalmi felelősség vállalására és azon erők visszahatnak mi magunkra. Az otthoni közösség és a Gedeon szolgálat teljességet ad, egyenes és jól meghatározott célt: megnyerni lelkeket Krisztusnak.

– Köszönjük az interjút, Isten áldását kívánjuk a Gedeon Társaság szolgálatára és életedre!

 

(Az interjút készítette: Dr. Khaled A. László)

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

IMÁDKOZÓ KÜLDÖTTEK A CHARLOTTE-I LÖVÖLDÖZÉS UTÁN

A Generálkonferencia április 29-én szüneteltette a törvényhozási munkát, miután megtudta, hogy több rendfenntartó tisztet lelőttek, ...