2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

Márta Mária Otthon, Kaposszekcső

7361 Kaposszekcső, Napsugár u. 17. 
Tel.: +36-74-672-380

A Dombóvártól alig hat kilométerre fekvő kicsiny, kb. 1200 lakost számláló Tolna megyei településen, Kaposszekcsőn épült fel a második világháború után a Magyarországi Metodista Egyház első diakóniai intézménye.

Alapítás

Évtizedeken át egyházunknak nem volt lehetősége intézményes szeretetszolgálatot végezni. Gyülekezeteink a házi gondozás keretében oldották meg az idős, beteg emberek ellátását. Kaposszekcsőn különösképpen két, Frankfurtból nyugdíjasként hazatért diakonisszanővér szorgalmazta a szeretetotthon felépítését. Álmuk azonban csak jóval haláluk után, 1988-ban kezdett megvalósulni.

Épületek

Az első épület 1988-1989-között, részben állami pályázaton nyert támogatásból épülhetett fel. Az épület felszentelése 1991 májusában történt, de első lakóit már 1990 novemberében fogadta. Intézményünk 1991. január 1-től állami támogatásban részesül.

A főépületben tíz zuhanyzóval és beépített mosogatóval ellátott szoba, ebédlő, társalgó, melegítő konyha, szintenként vizes egységek állnak a bentlakók rendelkezésére. A szobák közül négy egyágyas és hat kétágyas. 1995-ben egy újabb épület megvásárlásával és átalakításával hat új szobát, három két- és három egyágyas szobát nyertünk.

A második épület átalakításával egy időben egy foglalkoztató fazekasműhelyt is létrehoztunk, ahol a lakók közül többen elfoglaltságot találtak maguknak. Kisebb feladatok elvégzésére lehetőség nyílik még a kertben és a konyhán is.

Egyházi működés

Intézetünk egyházi jellegű, de felekezetre való tekintet nélkül mindenki lakója lehet. Hetente kétszer a területen található kápolnában istentiszteleten, illetve bibliatanulmányon vehetnek részt az itt lakók. Ezen kívül hetente lakóközösségi csoportos foglalkozásra és személyes lelkigondozói beszélgetésre is van alkalom. Egyéb programjaink között szerepel zenehallgatás, kirándulás, ünnepek szervezése.

Az intézetnek jelenleg húsz lakója van, akiket hat gondozó és ápoló nővér lát el folyamatos munkaidőben. A foglalkoztató műhely vezetője is az intézet alkalmazottja.

Ellátás

Az egészségügyi ellátást a helyi háziorvos mint az intézmény orvosa biztosítja, kórházi kapcsolatokat Dombóváron, Mosdóson, Pécsen alakítottunk ki.

Napi háromszori étkezést biztosítunk a lakóknak. Ebédet a helyi étteremből szállítunk, reggelit és ebédet a melegítőkonyhában házilag készítjük. Szolgáltatásaink közé tartozik még a mosás, vasalás, takarítás. Kívánságra, térítés mellett, házon belül fodrászt, kozmetikust, masszőrt biztosítunk.

Az intézmény kiemelt komfortfokozatú. A havi gondozási díj mértéke a mindenkori nyugdíj 80 %-a, amely nem haladhatja meg a 28 000 Ft-ot.

A kicsiny, szerény faluban épült szeretetotthon bensőséges közösséggel, meleg szeretettel, jól felkészült munkatársaival várja vendégeit, leendő lakóit.