2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

Forrai Metodista Gimnázium és Művészeti Technikum

Forrai Metodista Gimnázium és Művészeti Technikum

Fenntartó: Magyarországi Metodista Egyház (2013. 09. 01-től) Cím: 1139 Budapest, Lomb u. 41. Stratégiai igazgató: S. Forrai Rege OM azonosító: 035491 Adószám: 18086058-1-41 Telefon/FAX: 350-8326, 350-1782, 350-8427

Az örökség

Az iskola elődjét, a Forrai Magániskolát a jelenlegi stratégiai igazgató, S. Forrai Rege szülei alapították 1939-ben. Budapesten, a XIII. kerületben működött, és irodai munkára készített fel. Nagy gondot fordítottak a szépírás, a kulturált levélírás, a helyesírás, a gyorsírás, a gépírás és a számológép tökéletes ismeretére. A munkahelyekre szívesen vették fel a Forraiban végzett tanulókat. A budapesti ostrom kivételével az iskolában zavartalanul oktattak az 1952-ben bekövetkezett államosításig.

Újraindítás

1991-ben S. Forrai Rege – követve szüleit a munkában és elkötelezettségben – újraindította az iskolát. Eleinte ügyviteli képzések folytak saját fejlesztésű, azóta is folyamatosan korszerűsített és országszerte elterjedt tankönyvek használatával. Kiemelt hangsúlyt kapott az idegen nyelvek oktatása. Az ügyviteli szakképesítések országos megújításában az iskola – és S. Forrai Rege mint szakértő – vezető szerepet töltött be.

Iskolánk napjainkban

Saját, 20 szaktantermes, modern, jól felszerelt, légkondicionáló berendezéssel ellátott iskolaépületünkben folyik a tanítás. Négy számítógéptermünk van. Nyelvi szaktantermeink mindegyikében magnó, színes televízió és videotechnika segíti a képzést. Tanáraink projektort és interaktív táblát is használnak. A testnevelés órákat a szomszédos Angyalföldi Sportközpontban tartjuk, emellett az érettségizett szakképzősök uszodabérleteket is igénybe vehetnek.

Munkatársak

Tanáraink szinte kivétel nélkül egyetemi végzettségűek, szakmájuk neves, megbecsült képviselői. Angol, spanyol anyanyelvi tanárunk is van. Többen kiváló tankönyvek, jegyzetek szerzői. Jelenleg 22 saját fejlesztésű tankönyvvel vagy jegyzettel rendelkezünk. Ugyancsak tanárainkat dicsérik a jó érettségi és szakvizsga eredmények, tehetséges diákjaink az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyeken nagy számban érdemeltek ki díjakat.

Képzések

Jelenleg iskolánkban az alábbi képzések folynak:

  1. gimnázium (magyar-angol két tanítási nyelvű 11-13. osztály – kifutó),
  2. 2. nappali, esti érettségi utáni szakképzés (kifutó jelleggel felsőfokú szakképzések: intézményi kommunikátor, jogi asszisztens és web programozó szakmákban, valamint középfokú lakberendező szakmában, továbbá hosszú távon a divat- és stílustervező szakképzésben), valamennyi szakon emelt óraszámú angol nyelvoktatással,
  3. 3. felnőttképzés iskolarendszeren kívül (vállalati kihelyezett és nyitott tanfolyamokat szervezünk OKJ-s szakmákból vagy a munkaerőpiacon szükséges egyéb témákból).

Minőség

A minőség iskolánk alapértéke. Ezt igazolják tanúsítványaink: az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének 1995. évi “Értékelt Magániskola”, valamint 2004. és 2012. évi ?Minősített Iskola? tanúsítványai, továbbá a svájci székhelyű EFQM “Európai minőségbiztosítási program önértékelési rendszerét alkalmazó szakképző intézmény” címe 1997-ből.

Az elmúlt több mint két évtizedben sok ezer diák végzett iskolánkban. Visszajelzéseik szerint a diákok jól érzik magukat iskolánkban, és értékelik a színvonalas képzést, az odafigyelő tanárokat, a barátságos légkört. Gimnazistáink az érettségi után nagyrészt a felsőoktatásban tanulnak tovább. A szakképzősök szakmái keresettek, a munkahelyi vezetők elégedettek tanulóink felkészültségével és magatartásával.

Aktív kapcsolatunk van a pályaorientációs munka során az USA Nagykövetségével, a ?Dániai továbbtanulás? projekttel, és több felsőoktatási intézménnyel. A nyelvtanulást színesíti, hogy heti rendszerességgel a tanórákon külföldi (francia, holland, ukrán, mexikói, azerbajdzsán stb.) diplomás önkéntes fiatalok beszélgetnek a tanulókkal, fejlesztik szóbeli kommunikációs készségüket, és bővítik más országok kultúrájáról, fiataljairól meglévő ismereteiket.

Egyházi fenntartó

A 2013/14. tanévtől az intézmény fenntartását a Magyarországi Metodista Egyház veszi át. Minden képzésünk (az első szakmáig) tandíjmentes lesz. Az egyház továbbra is biztosítja a világnézeti- és vallásszabadságot. Diákjaink a középiskolában felmenő rendszerben a 9. osztálytól tanulnak vallás- és bibliaismereteket tantárgyként, a többiek számára ez tanuló szakköri formában lehetséges.