2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

ZÖLD ÚT A REGIONALIZÁCIÓS EGYHÁZSZERVEZETNEK – GENERÁLKONFERENCIA 3. NAP

A Generálkonferencia 3. napi (április 25.) plenáris ülése két történelmi pillanatot hozott: elfogadtak egy alkotmánymódosítást, amelynek célja, hogy az Egyesült Metodista Egyház különböző földrajzi régióit egyenlő feltételek közé helyezze, valamint jóváhagyták négy eurázsiai konferencia hivatalos kilépését a felekezetből.

Eduard Khegay püspök, az eurázsiai térség püspöki vezetője megható búcsúbeszédet mondott, miután elfogadták azt a petíciót, amely lehetővé teszi négy eurázsiai évi konferencia autonómiáját. Háláját fejezte ki a felekezetnek, az orosz „köszönöm” kifejezést használva: „Bolshoe spasibo”.

Zöld utat a regionalizációnak

A Generálkonferencia mostanra elfogadta azon jogszabályok nagy részét, amelyek célja, hogy az Egyesült Metodista Egyház különböző földrajzi régiói egyenlő pozíciót kapjanak a döntéshozatalban.

Thomas J. Bickerton, a Püspöki Tanács leköszönő elnöke egy történelmi napnak nevezte egyházunk számára a döntést: a küldöttek 586:164 arányban szavazták meg a felekezet alkotmányának módosítását, amely most az évi konferenciák szavazói elé kerül ratifikációra.

Az alkotmánymódosításhoz legalább kétharmados szavazásra van szükség a Generálkonferencián; a regionalizációra vonatkozó módosítás a szavazatok 78%-át kapta. A módosítás ratifikálásához az egyes évi konferenciák lelkészi és laikus szavazóinak legalább kétharmados szavazatára is szükség van. Az évi konferenciák olyan egyházi régiók, amelyek több gyülekezetből és más szolgálatokból állnak.

A regionalizáció az Egyesült Metodisták rövidítése lett egy olyan jogszabálycsomagra, amely a felekezet átszervezését célozza. A jogszabály értelmében az Egyesült Államok és minden egyes centrálkonferencia – ezek az USA-n kívüli egyházi régiók Afrikában, Európában és a Fülöp-szigeteken – regionális konferenciákká válnának, amelyeknek ugyanazzal a hatáskörrel kellene rendelkezniük, hogy a missziói hatékonyság érdekében kiigazítsák az Egyházrendet, a felekezet irányadó rendjét.

Jelenleg a felekezet alkotmánya szerint csak a centrálkonferenciák rendelkeznek azzal a hatáskörrel, hogy a missziós igények és a különböző jogi kontextusokat figyelembe véve az Egyházrendet módosíthassák.

Eurázsia zöld utat kap a saját egyház megalakítására

Ugyanazon a napon, amikor az Egyesült Metodista Egyház a regionalizáció felé mozdult el, a Generálkonferencia küldöttei jóváhagyták az egyik régió egyházainak kilépését.

A küldöttek 672 szavazattal 67 ellenében jóváhagyták négy eurázsiai évi konferencia – amely Oroszország, Fehéroroszország, Kirgizisztán és Kazahsztán egyházait foglalja magában – kilépését. A négyen együtt egy autonóm Keresztény Metodista Egyház megalakítását tervezik.

Az eurázsiai évi konferenciákban – amelyek mindegyikét a szintén távozó Eduard Khegay püspök vezeti – összesen 66 gyülekezet működik. A konferenciáknak összesen 1123 tagja volt 2017-ben a felekezet Pénzügyi és Adminisztrációs Általános Tanácsának legfrissebb adatai szerint.

„Testvérek, hálás vagyok a döntésetekért” – mondta Khegay a szavazás után. Bár a távozás csak jövőre lesz végleges, elismerte, hogy ez lesz az ő és a küldöttsége utolsó Generálkonferenciája.

„12 éves püspöki szolgálatom alatt sok kihívással és nehézséggel szembesültem Eurázsiában – a kelet-nyugati megosztottsággal, a nagyhatalmak közötti geopolitikai harcokkal, a gazdasági hullámvölgyekkel és a teológiai vitákkal” – mondta. „De ma szeretném kifejezni hálámat”. A képen Harald Rückert német püspök és Eduard Khegay eurázsiai püspök a búcsú perceiben.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

ALDERSGATE-NAP 2024.

Ma van az Aldersgate-nap. 1738-ban John Wesley ezen a napon egy Aldersgate utcai londoni házicsoportban ...