2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

LEZÁRULT PROJEKTMENEDZSMENTI BESZERZÉS

2022. február 10-én lezárult a Magyarországi Metodista Egyház KEHOP – 5.2.13-19-2019-00086 azonosító számú pályázatának projektmenedzsmenti beszerzése. A beszerzést az Evangélikus Fejlesztési Iroda nyerte meg. A KEHOP, vagyis a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében a metodista egyház 2019-ben nyújtott be pályázatot a Budakeszi idősek otthona (a képen) energetikai korszerűsítésére. A kivitelezés a közbeszerzést követően várhatóan idén nyáron valósul meg. A program tartalmi elemei a külső hőszigetelés, nyílászárócsere, napelemek telepítése és hőszivattyú létesítése.

Az egyházi KEHOP program annak keretében indul el, hogy Magyarország Kormánya felhívást tett közzé a 1084/2016. (II. 29.) számú Korm. határozatban nevesített közfeladatot ellátó, államilag elismert egyházi  intézmények tulajdonában álló, vagy ezen intézmények által bérelt, illetve vagyonkezelt épületek energiahatékonysági felújítása érdekében.

A Kormány a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé történő elmozdulás támogatását minden ágazatban. A Partnerségi Megállapodás fő célja a fenntartható, magas hozzáadott értékű termelésre és a foglalkoztatás bővülésére épülő gazdasági növekedés elősegítése

A Partnerségi Megállapodás azonosítja azt az öt nemzeti fejlesztési prioritást, amelyek együttes megvalósítása lehetővé teszi az átfogó fejlesztési cél elérését. Ezek közül a KEHOP elsősorban és közvetlenül az energia- és erőforrás hatékonyság növeléséhez járul hozzá. A cél elérését a Kormány az egyházi intézmények együttműködésével tervezi megvalósítani jelen felhívásban foglalt feltételek mentén.

A támogatási kérelmet benyújtó szervezetek az együttműködés keretében vállalják, hogy:
projektjük megvalósításával hozzájárulnak az érintett épületek épületenergetikai fejlesztési
céljának eléréséhez;
a kapott támogatáson felül önerőből finanszírozzák a projektet;
csak olyan projektet valósítanak meg, amely a (méréssel és/vagy a szakmában általánosan
elfogadott módszerrel történő számítással igazolható) fosszilis energiahordozó-megtakarítás
következtében csökkenti hazánk ÜHG (üvegházhatású gázok) kibocsátását.

Magyarországon az energiafelhasználás mintegy 40%-a épületekben történik. Ha ezeket jól szigeteljük, és megújuló energiaforrásokat használunk, gyermekeink, unokáink nemzedékeinek energiabiztonságát is megteremtjük. Ehhez nyújt segítséget a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program felhívása. A felhívás kiemelt célkitűzése – összhangban a hazai és EU stratégiával – ösztönözni az energiahatékonysági fejlesztések megvalósítását és elősegíteni a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedését. 

 

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

GEDEON SZOLGÁLAT: A GYÜLEKEZET KINYÚJTOTT KARJA – INTERJÚ JAKUSCH TIBORRAL

Jakusch Tibor, a mosonmagyaróvári metodista közösség tagja a magyarországi Gedeon Társaság elnöke. Szerkesztőségünk a vele ...