2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

SABBAT – AZ ÖRÖM

„Milyen jó az Isten Izráelhez, a tiszta szívűekhez. De az én lábam majdnem megcsúszott, kis híján elestem jártomban… Nekem olyan jó Isten közelsége! Uramat, az Urat tartom oltalmamnak. Hirdetem minden tettedet.” (Zsoltárok 73,1-2.28)

ELMÉLKEDÉS
„Mihez kezdjek vasárnap? 50 ötlet az unalom elleni küzdelemhez!” – egy magazin ezzel a főcímmel próbálja felkelteni a figyelmünket. A nyugalomnapot telezsúfoljuk szórakoztató szabadidős tevékenységekkel vagy akciódús utazásokkal. A fő cél, hogy valamit élvezzünk. Az örömöt azonban nem lehet megragadni.

A kellemes és örömteli élmények megismételhetők, de amint elmúlnak, az őket kísérő érzelmek is eltűnnek. Ami maradt, az még nagyobb vágy újabb ilyen elragadó élmény iránt. A mai világ a tapasztalatokban található boldogságért kiált. De hogyan lehet beteljesedni ezt az öröm és boldogság iránti vágyat úgy, hogy nem csupán a szelet hajszoljuk?

És mi történik az örömünkkel, amikor a fájdalom és a bánat sötét felhői beárnyékolják ezeket a csodálatos élményeket? A válasz ezekre a kérdésekre egyszerű és egyben kihívást jelentő is. Ha az öröm kizárólag a gyönyörű és boldog Istentől kapott élményekhez kapcsolódna, akkor nem lenne igazi öröm. Az öröm, amivel Isten a sabbat által meg ajándékoz, ennél sokkal mélyebb, és senki nem veheti el tőlünk.

Isten teret és időt biztosít számunkra ahhoz, hogy vele legyünk. Amikor közel vagyunk Istenhez, az igazi öröm kézzelfoghatóvá válik; ez a fajta öröm felülmúl minden elképzelhető más öröm iránti vágyat. Isten jelenlétében mély öröm tölthet el minket még akkor is, ha a lelkünk sír. Ez a különleges öröm új szemléletmódot ad, és támogatást nyújt a nehézségek idején. Egyenesen Isten szívéből árad a mi szívünkbe, ebben fejeződik ki az irántunk érzett szeretete.


Ha Isten maga is örvendezett a teremtett világ felett a hetedik napon, mennyivel több okunk van nekünk az örvendezésre, akik országának részesei vagyunk. Amikor rájövünk, hogy az életünk egy teljesen szuverén Isten kezében van, és hogy minden, amink van és amire szükségünk van, benne megtalálható, akkor a szívünk nem is tud mást, csak örülni. Ezt jelenti az igazi sabbat.


Az Istentől kapott és csak benne található öröm miatt még mélyebben élvezhetjük Isten ajándékait; az olyan ajándékokat, mint a sétálni és közben csodálni a teremtett világot, élvezni egy villásreggeli a barátainkkal, vagy ünnepelni a családunkkal. A vasárnapnak nem kell az aszkézis napjának lennie. Élvezhetjük, mint a közösség és az ünneplés napját.

KÉRDÉSEK A REFLEXIÓHOZ
• Hogyan fejezem ki Istenben való örömömet vasárnaponként?
• A Biblia azt mondja: „az Úrnak öröme a ti erősségtek” (Nehémiás 8,10 Károli).
• Az én erőmet az Úr öröme vagy a körülményeim határozzák meg?Tudom-e élvezni Isten ajándékait anélkül, hogy mindig többet kívánnék?

IMATÉMÁK
• Imádkozzunk, hogy Isten mutassa meg nekünk újra, hogyan élvezzük a nyugalomnapot vele.
• Imádkozzunk mennyei örömért, amely a körülményeinktől függetlenül újjáéleszti az életünket.
• Imádkozzunk, hogy a sabbatunkat a Szentlélek határozza meg, aki örömet okoz bennünk.
• Imádkozzunk, hogy gyülekezeteink a bőséges öröm erejével tudjanak ünnepelni.
• Bűnbánatot tartunk mindazon idők miatt, amikor Isten ajándékaira összpontosítottunk, és szem elől tévesztettük Istent, az ajándékozót.


JAVASOLT IMA
Uram, hálát adunk neked, mert a te jelenléted minden, mire szükségünk van. Benned bőségesen megtaláljuk az örömöt. Felemeljük tekintetünket rád, és dicsérünk téged, mert te vagy a mi Istenünk és királyunk. Köszönjük, hogy megmutattad nekünk, hogyan tisztelhetünk és ünnepelhetünk téged a nyugalomnapon. Köszönjük, hogy kezedben tartod az életünket, és te vagy boldogságunk forrása. Ámen.


Szerző:
Deborah Zimmermann, Svájc
a 24-7 Prayer CH [imamozgalom] igazgatója

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

VÉGET ÉRT A 92. ÉVI KONFERENCIA

Április 14-én vasárnap istentisztelettel zárult le a 92. Évi Konferencia. Budapesten, az Óbudai Gyülekezet (Kiscelli ...