2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

MISKOLC >>> STRATÉGIAI TERVEK 2015-2020


„Az asztalnál szembesültünk a mai kommunikációs kultúránk nehézségeire, problémás a stratégiáról beszélni, koncentráltan tárgyalni. Meg kell tanulnunk ezt – fogalmazott a körzet új lelkésze, Kovács Zoltán. „Nem a saját gondolataimat akarom rákényszeríteni a körzetre, közösen kell ezt megtalálnunk.” Mostanra a körzet megfogalmazta erősségeit, gyengeségeit. Két gyengeség: kissé zárkózottság, befogadás hiánya, ennél fogva csekély a városra gyakorolt hatás. Erősség: a befogadás, nyitottság, családias légkör (több fiatal család, akiknek fontos a megtartása), valamint a zenei, liturgiai élet tartalmasság, az Esterházy Kórussal együtt. (Most éppen egy gimnáziumban zajlanak szombatonként a vasárnapi liturgiával.) A miskolci templom építése 20 éves terv már, ma egység van a régi helyen való építkezésben, reménység szerint 2016-ban indul a munka. Fontos lesz majd az átmeneti helyszín megtalálása. – Kistokajban nagy előny, hogy a településen élnek a testvérek, jelen vagyunk a faluban, ez maga a misszió. Hagyományos program Kistokajon az egyházzenei tanfolyam. A közvetlen légkör, kifelé is hatással lehet! – Alsózsolca: a gyülekezet életében az éneknek központi szerepe van, idén már 26 éves a kórus. A testvérek szeretnek fejlődni, tanulni, sok az elkötelezett testvér. De sok az „amplitúdó”, hol fenn, hol lenn. A gyülekezet missziója az énekre teszi a hangsúlyt: az első, ami vonz, az ének, a dallam. (A kürtöspusztai táborban is nagy hangsúlya van az éneknek.) A gyülekezet missziója helyben is működik, de Borsod megyében több helyen: Köröm, Sajólád, Sajópetri, Sajóhídvég, Felsőzsolca. A testvérek eljönnek a misszióba. Nehézség a szegénység, a kenyérgond. De még éhesebbek az Isten igéjére. Iskolai hitoktatásban több mint 100 gyereket érünk el. Új óra indult a gyülekezetben: a hétfői morzsaszedés, amiben a vasárnapi igéről tudunk még beszélgetni, nagyon áldásos, megerősítő.

A családias közösség és a zenei hangsúly emelkedett ki, ami fontos. Kistokaj szociális érzékenysége fontos szempont. A kántorképző túlnyúlik a körzet életén, a közösség gyakorlása lényeges. A morzsaszedés fontos rész, ahol lehet beszélgetni. A gyülekezet része lehetne a teázás, kávézás vasárnap délelőtt. Ez egy építő dolog a felnőtt közösségnek. A zenével kapcsolatban fontos, hogy a lélekmentés, az ébredés, megtérés maradjon a lényeg. Ének és Ige együtt maradjon. A kórus nagy szakmaisággal végzi munkáját. De az istentiszteletnek része a fiatalabb generáció zenéje is, a dicsőítés. Ez egy jó módszer a gyülekezeti megtartásra, veszélyeztetettek, mert nagy irántuk a „kereslet”.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

VÉGET ÉRT A 92. ÉVI KONFERENCIA

Április 14-én vasárnap istentisztelettel zárult le a 92. Évi Konferencia. Budapesten, az Óbudai Gyülekezet (Kiscelli ...