2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

ÜLÉSEZETT A KERESZTÉNY ZSIDÓ TÁRSASÁG

Elnökségi ülést tartott a Keresztény Zsidó Társaság 2024. január 31-én a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerület központjában, ahol Fabiny Tamás evangélikus püspök-elnök látta vendégül a meghívottakat. Az ülés vendége volt Yacov Hadas-Handelsman Izrael Állam budapesti nagykövete (a képen), aki rövid beszédében a 2023. október 7-i terrortámadás izraeli és nemzetközi következményeiről tájékoztatta az Elnökséget, majd válaszolt a jelenlévők kérdéseire. Fabiny Tamás püspök-elnök ezután képes beszámolót osztott meg a Lutheránus Világszövetség 2023. szeptemberi krakkói üléséről, amelynek egyik megrendítő élménye volt a küldöttek közös imádsággal összekötött látogatása Auschwitz-Birkenauban.

A Holokauszt Nemzetközi Emléknapja (január 27.) után néhány nappal tartott ülésen ezt követően értékes referátumok hangzottak el a vallások közötti párbeszéd jegyében. Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek, metropolita Ferenc pápának az egyházzal kapcsolatos teológiai felfogásáról, míg Újházi Lóránd egyetemi tanár Ferenc pápának a Római Katolikus Egyház joganyagában végrehajtott változtatásairól beszélt. Szent-Iványi Ilona unitárius lelkész a vallások közötti megbékélés szükségességét, Szita Szabolcs történész, emeritus egyetemi tanár pedig a múlttal való szembenézés fontosságát hangsúlyozta előadásában. Szécsi József főtitkár zárásként megköszönte a jelenlévők aktív közreműködését és elmondta, hogy idén is tervezik kiadni a Társaság Teológiai Évkönyvét.

A Magyarországi Metodista Egyházat Barta Katalin képviselte a magyar holokauszt 80. évfordulójának évében szervezett keresztény zsidó találkozón. A magyar holokauszt 1944-es tragédiájában a fővároson kívüli zsidóságot tömegesen semmisítették meg: május 15. és július 8. között a holokauszt legnagyobb deportálási akciójának keretében mintegy 435 ezer embert deportáltak – 10-15 ezer kivételével – Auschwitz-Birkenauba.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

VÉGET ÉRT A 92. ÉVI KONFERENCIA

Április 14-én vasárnap istentisztelettel zárult le a 92. Évi Konferencia. Budapesten, az Óbudai Gyülekezet (Kiscelli ...