2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

KRISZTUS AZ ELLENŐRZŐ PONTON – ÖKUMENIKUS ELNÖKSÉGI LÁTOGATÁS A SZENTFÖLDÖN

Május 15-18. között hivatalos látogatást tett az Ökumenikus Tanács hatfős elnöksége Palesztinában és Izraelben. A sűrű program szerint megszervezett néhány nap során a magyarországi evangélikus, református, baptista, metodista és ortodox egyházak képviselői a legmagasabb szintű egyházi és politikai vezetőkkel találkoztak, hogy megismerjék a szentföldi keresztények, valamint Palesztina és Izrael helyzetét.

A Születés Temploma előtt dr. Rada Csaba nagykövettel (középen).

A delegáció május 15-16-án meglátogatta a betlehemi Születés Templomát, amely a görög ortodox, az örmény ortodox egyházak, valamint a ferences rend fenntartásában áll. Vendectos görög ortodox püspök személyesen is fogadta a magyarországi vendégeket, akik május 16-án kedden Betlehem város keresztény polgármesterével is megismerkedtek.

Lejárat a Születés Templomában a barlanghoz, ahol a betlehemi jászol állhatott.

 

A hatfős küldöttség ezen a napon a városban működő Bible College-ba is ellátogatott, valamint meghallgatta dr. Mitri Raheb, a Dar al-Kalima Egyetem elnökének előadását a palesztin keresztények helyzetéről. Ezt követően a csoport felkereste az Izraelt és Betlehemet elválasztó 8 méter magas falrendszer több szakaszát is, majd ellátogatott a Beit Jalában működő több mint 100 éves szalézi kolostorba is, és megismerkedtek annak vezető szerzetesével.

A függöny mögött a földön csillag jelzi a születés helyét. A templom alatt tulajdonképpen egy barlangrendszer húzódik, ahol kis kápolnákban folynak az egyházi szertartások, istentiszteletek.

 

Miután kedd este találkoztak a szentföldi szír katolikus és evangélikus püspökökkel, a magyar egyházi vezetők május 17-én szerdán reggel Jeruzsálembe utaztak, ahol a Szent Sír (vagy: Feltámadás) Templom felkeresése után abban a nagy megtiszteltetésben lehetett részük, hogy III. Theophilos görög ortodox pátriárka is személyes találkozón fogadta a magyarországi vendégeket. A Ramallahba való elutazás előtt a csoport munkaebédet tartott Jeruzsálem katolikus és szír ortodox püspökeivel, valamint a helyi ferences közösség egyik tagjával, akik beszámoltak a jeruzsálemi kereszténység kihívásairól. Ezen a napon a palesztin miniszterelnök is személyesen fogadta a delegációt Ramallahban.

Vendectos, Betlehem görög ortodox püspöke és Kondor Péter evangélikus püspök, aki a magyar delegáció vezetője volt.

 

A találkozó szervezésében kiemelt szerepet vállalt a palesztin egyházügyi elnöki bizottság. A megfogalmazódott első elhatározások sorában a legfontosabbnak a keresztény testvérekért való kiállást, imádságot, valamint a felsőoktatási együttműködések kiszélesítésében látjuk – fogalmazta meg dr. Khaled A. László szuperintendens. Az ökumenikus összefogásunk nagyszerű lehetősége lesz 2024-ben, hogy a hagyományos Nemzetközi Imanap támáját márciusra a palesztin nők állították össze. Ehhez az eseményhez kapcsolódva a MEÖT tagegyházai jövőre egy konferencia megszervezésében is gondolkodnak, amely a palesztin és szentföldi keresztények témáját karolná fel. Imádkozzunk a Szentföld békéjéért, a népek megbékéléséért!

A betlehemi fal és egy Banksy graffiti.

 

Az evangélium történelmi helyein működő, ősi gyülekezetekben élő palesztin keresztények helyzete sok szempontból egészen kivételes, hűséges helytállásuk és szolgálatuk mindnyájunk számára példamutató – jegyezte meg a szuperintendens. A Palesztina területén élők kb. 1%-a keresztény, vagyis mintegy 50 ezer ember. (Izraelben ezentúl még 120 ezer keresztény palesztin él.) Ehhez képest elnöki döntés alapján 10 település polgármesterét és helyettesét kötelezően a keresztények adják, mint például Betlehemben vagy Ramallahban. A Palesztin Hatóság tehát többlettjogokat biztosít számukra, ami abban is kifejeződik, hogy a 20 miniszterből 4, és a palesztin nagykövetek közül is közel 30 keresztény. Palesztina területén a relatíve kis számú keresztényég ugyanakkor sokszoros társadalmi jelenléttel bír, az iskolahálózat kb. 40%-a, de a szociális és egészségügyi ellátórendszer jelentős hányada is keresztény fenntartásban működik.

Krisztus az ellenőrző pontban – Christ at the Checkpoint. A betlehemi Bible College konferenciája, amely párbeszédre hív a reménység és a változások érdekében.

 

A delegáció tagjai voltak: Dr. Fischl Vilmos, az Ökumenikus Tanács főtitkára, Kondor Péter evangélikus püspök, Gér András református zsinati főtanácsos, Papp János baptista elnök, dr. Khaled A. László metodista szuperinrendens, Magyar Márius román ortodox esperes.

Dr. Mitri Raheb elnök előadása a Dar al-Kalima egyetemen.

A Betlehemi Városházán. Eddig két magyar testvérváros létezik: Kalocsa és Budapest. Ki lesz a következő?

Betlehem napjainkban.

Indulás május 17-én reggel a Jeruzsálemi Óvárosba az ún. Új Kapun át.

A Szent Sír Templom bejárata. A nagyjából az 1757-es évtől el nem mozdítható létrával (status quo létra). Megtalálod a képen?

A „megkenetés köve”, ahol Jézus testét előkészítették a temetésre. Csak 1810 körül került a Szent Sír templom bejáratához.

Feltámadás ikon a görög ortodox pátriárka központjában, Jeruzsálem Óvárosban.

 

III. Theopilos görög ortodox pátriárka Dr. Fischl Vilmostól, az Ökumenikus Tanács főtitkárától és Kondor Péter evangélikus püspöktől a delegáció ajándékaként átveszi az „Emmausi tanítványok” c. kép (készítette: Molnár-Göb Zoltán) mellett, a „Kölcsey 200” emlékérmet, amely a nemzeti imádságunk 200 éves jubileumára készült el.

Keresztény negyed felirat a jeruzsálemi Óvárosban. Héberül, arabul, angolul.

 

A május 17-én püspöki és szerzetes vendégek is megkapták Molnár-Göb Zoltán művésztanár ajándékát, amelyet Dr. Khaled A. László hozott a Forrai Metodista Gimnázium és Tehcnikumból felajánlásként. A kép címe: Emmausi tanítványok. A kép jobb szélén Dr. Raed Hanania, a palesztin egyházügyi elnöki bizottság egyik keresztény tagja.

Ramallah görög katolikus iskolája, amely a város kiemelkedő színvonalú oktatási intézménye.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

GEDEON SZOLGÁLAT: A GYÜLEKEZET KINYÚJTOTT KARJA – INTERJÚ JAKUSCH TIBORRAL

Jakusch Tibor, a mosonmagyaróvári metodista közösség tagja a magyarországi Gedeon Társaság elnöke. Szerkesztőségünk a vele ...