2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA 2021

Budapest, MTI – Országszerte és a határokon túl is megemlékezéseket tartott a magyarság ma, a nemzeti összetartozás napján, az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának 101. évfordulóján. Budapesten, az Országháznál kültéri fotókiállítás nyílt, este pedig a Nemzeti Nemzeti Színházban díszelőadást tartottak. Az erdélyi Nyárszón a református templomban a hagyományok szerint tartottak megemlékező istentiszteletet.

A központi programok a fővárosban délelőtt 9 órakor kezdődtek. Az Országháznál, az összetartozás emlékhelyénél kültéri fotókiállítás nyílt, beszédet mondott Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A „Magyar szemmel” címmel meghirdetett pályázatra érkezett művek közül mintegy száz fotót állítottak ki. A tárlatot ezen a hétvégén lehet megnézni.

Budapesten és a világ számos más városában 20.21-kor fellobbant „összetartozásunk tüze”. A kezdeményezéshez csatlakozó települések listája megtekinthető a https://gyujtsukmeg.ma/ oldal térképén. A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint este a Halászbástyát a nemzeti színekkel világították meg. A díszkivilágítás szombat és vasárnap este is látható lesz. Vidéken és a határokon túl is megemlékezéseket tartottak, emlékműveket avattak a nemzeti összetartozás napja alkalmából.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló, 2010. évi XLV. törvény kimondta: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

VÉGET ÉRT A 92. ÉVI KONFERENCIA

Április 14-én vasárnap istentisztelettel zárult le a 92. Évi Konferencia. Budapesten, az Óbudai Gyülekezet (Kiscelli ...