2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

INFLUENZA – HOGYAN ELŐZZEM MEG?

Milyen betegség az influenza? Az influenza egy légúti fertőző betegség, amelyet az influenzavírus okoz. Európában az influenza évenkénti (szezonális) járványokat okoz a téli időszakban. Ezen  járványok során – egyes években – sok ember kerülhet kórházba és viszonylag magas lehet a szezonális influenzával összefüggésbe hozható halálozás. Milyen tünetekkel járhat az influenza? Láz vagy hőemelkedés, általános rossz közérzet, fejfájás, orrfolyás, izomfájdalom, torokfájás, száraz köhögés.

Melyek lehetnek az influenza szövődményei? Az influenza szövődményei közé tartozik a tüdőgyulladás és az agyvelőgyulladás (enkefalitisz). Az alapbetegséggel rendelkező személyeknél az influenzafertőzést követően nagyobb az állapotrosszabbodás kockázata. Hogyan terjed az influenza? Könnyen terjed emberről emberre cseppfertőzéssel. Beteg környezetében tárgyakon, felületeken is megtalálható az influenza vírus

Kit veszélyeztet az influenza? Évente a lakosság körülbelül 20%-a fertőződik meg influenzával, és minden negyedik fertőzöttnél alakulnak ki tünetek. Súlyos lefolyás és szövődmények gyakrabban fordulnak elő nagyon fiatal csecsemőknél, legyengült időseknél és bizonyos kockázati csoportba tartozóknál (pl. krónikus alapbetegséggel rendelkezők).

Hogyan lehet megelőzni az influenzát? Az influenza elkerülésének leghatékonyabb eszköze a védőoltás időben történő beadása. A járványügyi szakemberek szerint ebben az évben is várható az influenzajárvány megjelenése. Az egészségügyi hatóságok térítésmentes védőoltás biztosításával és az oltások megszervezésével kívánják megelőzni nagyobb hazai járvány kialakulását.

Mivel idén, az előző évektől eltérően mindenki számára biztosított térítésmentesen az influenza elleni oltóanyag, amennyiben igényt tartunk rá, jelezzük háziorvos felé.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

AZ IMÁDSÁG MEGJELENÉSI FORMÁI – PESTI GYÜLEKEZETI TÁBOR

2019-ban bár kis létszámmal, ugyanakkor nagyon jó visszhanggal sikerült létrehozni a Pesti Körzet első gyülekezeti ...