2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

TEOLÓGIAI BIZOTTSÁGI USTERBEN

2019. szeptember 27-30. között a Zürich melletti Uster városának metodista gyülekezete adott otthont a kelet- és közép-európai metodista püspöki kerület Teológiai Bizottsági ülésének. A bizottság jelenlevő tagjai – Csehországból, Lengyelországból, Németországból, Magyarországról, Svájcból és Svédországból érkeztek. A bizottság két központi témája az egyházrend fejlődésének kérdése, valamint a házasság bibliai felfogásának tisztázása volt. Hazánkat Kovács Zoltán teológus-lelkész képviselte.

A Book of Discipline (Egyházrend) egésze kapcsán a bizottság arra a kérdésre kereste a választ, hogy hogyan lett egy „gyakorlati kézikönyvből” egy „törvénygyűjtemény”? Van-e lehetőség arra, hogy egy gyakorlatias, a megszentelődést egyéni és közösségi szinten is segítő egyházrend kerüljön kezünkbe a jelenlegi helyett?

A másik nagyobb téma a házasság kérdése volt. Nyilván ezt a homoszexualitás körüli viták generálta kérdést az egyházban minden szinten tárgyalják. Ugyanakkor a bizottság különösen is fontosnak tartja, hogy az „Szociális Hitvallásunk’ rövid megjegyzésein túl a centrálkonferenciánk házasságról szóló biblikus-teológiai alapvetését elkezdje megalkotni.

E két témáról a bizottság a püspökön keresztül az egyház Végrehajtó Bizottságának is referál majd.

A találkozó részeként a delegáció a vasárnapi istentisztelet a helyi közösséggel ünnepelte. Délelőtt egy családi alkalmon, este pedig egy fiatalos dicsőítő alkalmon kapcsolódtak be a bizottság tagjai a gyülekezet életébe, hogy hétfőn a kapcsolatokban és teológiai elkötelezettségükben megerősödve térhessenek haza.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

GEDEON SZOLGÁLAT: A GYÜLEKEZET KINYÚJTOTT KARJA – INTERJÚ JAKUSCH TIBORRAL

Jakusch Tibor, a mosonmagyaróvári metodista közösség tagja a magyarországi Gedeon Társaság elnöke. Szerkesztőségünk a vele ...