2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

METODISTA LELKÉSZEK NYILATKOZATA A 2024-BEN MEGTARTOTT GENERÁLKONFERENCIA UTÁN

A Magyarországi Metodista Egyház lelkészei 2024. május 27-28-án a Kaposvári Körzetben tartották tavaszi lelkésztalálkozójukat. A találkozón a lelkészek az alábbi állásfoglalást hozták:

A magyarországi metodista lelkészek állásfoglalása a 2024-ben megtartott Generálkonferencia után

A Magyarországi Metodista Egyház lelkészi közössége szomorúan vette tudomásul a 2024-ben megtartott Generálkonferencia döntéseit.

Az elmúlt évtizedekben a szexuáletika kérdései megosztottsághoz vezettek az Egyesült Metodista Egyházban (United Methodist Church). A 2024-ben megtartott Generálkonferencia három területen is olyan döntéseket hozott (házasság, emberi szexualitás és felszentelés), amelyek megváltoztatták a korábbi Egyházrend egyes szakaszait. A változtatásokkal szemben továbbra is ragaszkodunk ahhoz a bibliai alapokon álló felfogásunkhoz és gyakorlatunkhoz, amelyet a 2016-os Egyházrendünk is megfogalmazott, és 2017-ben a Magyarországi Metodista Egyház Évi Konferenciája egyhangúlag megerősített.

Ezek a következők:

161. cikkely

2.3. „Megerősítjük a házasság szentségét, amely abban fejeződik ki, hogy egy férfi és egy nő szeretetben, személyes odaadásban, kölcsönös támogatásban és hűségben éli közös életét.”
2.7. „Jóllehet, nem helyeseljük a homoszexualitás gyakorlatát, és összeegyeztethetetlennek tartjuk azt a keresztény tanítással, megerősítjük, hogy Isten kegyelme mindenki számára elérhető.”

304. cikkely

3. „A homoszexualitás gyakorlata összeegyeztethetetlen a keresztény tanítással. Ezért a magukat gyakorló homoszexuálisnak valló személyek nem minősíthetők lelkészjelölteknek, nem szentelhetők fel lelkésszé, vagy nem kaphatnak szolgálati megbízatást az Egyesült Metodista Egyházban.”

341. cikkely

6. „Egy lelkész sem tarthat ünnepi szertartásokat egynemű párok számára, ilyen ünneplésekre nem kerülhet sor egyházi épületeinkben.”

Lelkészi közösségünk továbbra is elkötelezett a bibliai tanítás és a minden ember felé való szolgálat mellett. Ezt a lelkészi állásfoglalást a Magyarországi Metodista Egyház 2025-ös Évi Konferenciája elé terjesztjük elfogadásra. Imádkozunk a Jézustól kapott küldetésünk betöltéséért, egyházunk megújulásáért és ébredésért a Szentlélek által.

Kaposvár-Hetes, 2024. május 28.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

MAGYAROK A GENERÁLKONFERENCIÁN (CHARLOTTE, 2024. ÁPRILIS-MÁJUS)

2024. április 23. és május 3. között került sor az Egyesült Metodista Egyház 2020-as, a ...