2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

BÚCSÚ ROSALYNN CARTERTŐL (1927-2023)

Búcsú Rosalynn Cartertől (1927-2023) | Atlanta, USA – 96 éves korában elhunyt Rosalynn Carter, Jimmy Carter elnök (1977-1981) felesége. Az atlantai Emory Egyetem campusán lévő Glenn Memorial Metodista Gyülekezetnek jutott az a nagy megtiszteltetés, hogy 2023. november 28-án az Egyesült Államok korábbi First Ladyje, Rosalynn Carter tiszteletére rendezett istentisztelet helyszíne lehetett.

Carter asszony november 19-én hunyt el a Georgia állambeli Plainsben.

„Folyamatos imáink veszik körül a Carter családot, miközben gyászolnak és ünneplik Rosalynn Carter asszony figyelemre méltó életét” – osztotta meg a Glenn Memorial közleményében. A szertartás Carter asszony kívánságának megfelelően zajlott, és a Carter család, kedves barátai, lelkipásztora, Tony Lowden lelkész, valamint Mark Westmoreland lelkész, a Glenn Memorial Metodista Gyülekezet lelkésze vettek részt rajta. Férje, Jimmy Carter elnök a templom első sorában ült.

 

A vendégek között volt minden élő First Lady, valamint Joe Biden és Bill Clinton elnök is. Kamala Harris alelnök, Georgia állam kormányzója, Brian Kemp, Atlanta polgármestere, Andre Dickens, Andrew Young nagykövet valamint Georgia állam szenátorai is jelen voltak.

A jelenlevők köszöntését követően a bevezető imádságot Mark Westmoreland mondta el. „Kilépünk a hétköznapok sodrából, hogy hálát adjunk gyermeked, Rosalynn Carter életéért” – imádkozott, megjegyezve, hogy családja és barátai örülnek az emlékeknek, amelyek most már kincsek.

„Újítsd meg lelkünket Szentlelked által, hogy igazságot cselekedjünk, szeressük a jóságot és alázatosan járjunk veled” – mondta.

 

Az istentiszteletet csak meghívott vendégekre korlátozták, akik zsúfolásig megtöltötték a templomot, de a legtöbb nagy hírcsatorna élőben közvetítette, és az országos média is beszámolt róla.

A baptista gyülekezetben szolgáló Carterék az évek során szoros kapcsolatot ápoltak a metodista egyházzal. A Plains Metodista Gyülekezetben kötöttek házasságot 1946-ban. William R. Cannon metodista püspök mondta a beiktatási imát Jimmy Carter elnöki beiktatásán. Később Jimmy Carter részt vett az Emory Egyetemen a William R. Cannon-kápolna alapkőletételén. Sok metodista dolgozott Carterék mellett a Habitat for Humanity projektekben, és csatlakozott a közegészségügy, a mentális egészségügy és az oktatás terén tett erőfeszítéseikhez.

A Carter család november 29-én tért vissza Plainsba, ahol a végső búcsúra és temetési szertartásra került sor.

Rosalynn a georgiai Plainsben született 1927-ben. Szegény családban nőtt fel. Férjével négy gyermekük született. A most 99 éves Jimmy Carter volt az, aki Billy Graham közbenjárására visszaadta Magyarországnak a Szent Koronát 1977-ben.

 

Rosalynn és Jimmy évtizedekig voltak a Habitat for Humanity önkéntesei, és építési projekteket hoztak létre, hogy megfizethető lakhatást biztosítsanak az Egyesült Államokban és nemzetközi szinten. 1999-ben Rosalynn férjével együtt megkapta az USA-ban az Elnöki Szabadságérmet.

„Rosalynn mindenben egyenrangú partnerem volt. Bölcs útmutatást és bátorítást kaptam tőle, amikor szükségem volt rá. Amíg Rosalynn a világon volt, mindig tudtam, hogy valaki szeret és támogat” – nyilatkozta Jimmy Carter.

 

Forrás: Magyarországi Metodista Egyház híradás az Észak-Georgia Évi Konferencia és a Baptista Sajtószolgálat közlése alapján.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

MAGYAROK A GENERÁLKONFERENCIÁN (CHARLOTTE, 2024. ÁPRILIS-MÁJUS)

2024. április 23. és május 3. között került sor az Egyesült Metodista Egyház 2020-as, a ...