2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

METODISTA PÜSPÖKI NYILATKOZAT A KÖZEL-KELETI KONFLIKTUSBAN

Püspöki Tanács | 2023. október 9. | Az Egyesült Metodista Egyház püspökei elítélik a közel-keleti erőszakot, egyúttal imádságra és cselekvésre szólítanak fel.

„Igazságot szolgáltat a nemzetek között, ítéletet hoz minden nép ügyében. Kardjaikból ezért kapákat kovácsolnak, lándzsáikból pedig metszőkéseket; nép a népre kardot nem emel, hadakozást többé nem tanul.” (Ézsaiás 2,4)

Egy olyan világban, amelyet jelenleg politikai nyugtalanság és konfliktusok emésztenek, a közelmúltbeli támadások a Hamász részéről Izrael ellen azt bizonyítják, hogy Ézsaiás prófétai szavaira most nagyobb szükség van, mint valaha.

Minket, a békéért imádkozó és a békéért dolgozó híveket a metodista egyházban, mélyen megdöbbentettek a Hamász embertelen cselekedetei. Ahogyan az is elszomorított bennünket, hogy erre Izrael hadüzenettel felelt. Ez a legutóbbi erőszakos konfliktus néhány órán belül több mint 1000 ember életét követelte.

Elítéljük a Hamász fegyvereseit, akik civileket, köztük nőket és gyerekeket gyilkoltak és ejtettek foglyul Izraelben. Hasonlóan elítéljük válaszcsapásokat is, amelyek következtében ártatlan civilek, nők és gyermekek veszítették életüket a Gázai övezetben.

Az Egyházrendünk (2016) világosan kimondja: „Arra törekszünk, hogy a Közel-Keleti régióban megszűnjön mindenféle fegyveres megszállás, mindenkinek megadasson a béke és a szabadság, valamint érvényesüljön a nemzetközi törvények által diktált emberi jogok teljes tiszteletben tartása.”

Ennek alapján arra kérjük a metodista testvéreket, hogy imádságban hordozzanak minden sérült, meghurcolt és meggyilkolt embert, gondolva azokra is, akik elveszítették szeretteiket.

Az imádság erejét nem szabad alábecsülni, tehát imádkozzunk azokért is akik támogatást, gondoskodást nyújtanak a közvetlenül érintetteknek. Mitöbb, imádkozzunk azért, hogy Isten békessége átjárja a földet és mindazok szívét, akik ezt a konfliktust kirobbantották.

Továbbá arra hívjuk az összes gyülekezetet, hogy adományaikkal segítsék az UMCOR Metodista Segélyszervezetet, hogy az egyház tudjon biztosítani élelmet és más szükséges forrásokat azoknak, akik hajléktalanná váltak, félelemben, nélkülözve élnek.

Barátaim, arra kaptunk meghívást, hogy az imádság, a remény és a cselekedetek emberei legyünk. A mi szerepünket soha nem szabad lekicsinyelni, különösen nem egy olyan helyzetben, amikor a globális konfliktusok egyre gyakrabban jelennek meg.
Amint értesülünk az eseményekről, ne késlekedjünk érdemi válaszlépéseket tenni.

Mindenekelőtt maradjunk a remény emberei, akik Ézsaiás jövendöléseit várják: „Igazság lesz derekának öve, csípőjének öve pedig a hűség. Akkor majd a farkas a báránnyal lakik, a párduc a gödölyével hever, a borjú, az oroszlán és a hízott marha együtt lesznek, és egy kisfiú terelgeti őket.” (Ézsaiás 11,5-6)

Így legyen.
Ámen.

Thomas J. Bickerton püspök
A Püspöki Tanács elnöke
Egyesült Metodista Egyház

(Fordította: Varga Barnabás)

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

MAGYAROK A GENERÁLKONFERENCIÁN (CHARLOTTE, 2024. ÁPRILIS-MÁJUS)

2024. április 23. és május 3. között került sor az Egyesült Metodista Egyház 2020-as, a ...