2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

AMIT TESZTEK, ISTENNEK TESZITEK – MADAGASZKÁRI METODISTA KAPCSOLATOK

A Pécsi Metodista Gyülekezet hálás a 8000 kilométeren átívelő, Krisztusban létrejött testvéri kapcsolatokért, amelyek 2021-ben kezdődtek.  Idén októberében, a kapcsolatot elindító Júlia és férje Jeannot több évtizedes imádsága meghalgattatott, kiutazhattak Madagaszkárra, és találkozhattak Jean Ratovohery metodista lelkésszel és újonnan alakult gyülekezetével, ahol átadhatták a pécsiek üdvözletét is. (A képen Júlia és férja Jeannot (jobb szélen) a metodista iskolában tesznek látogatást.)

Madagaszkár egy hatalmas szigetország az Indiai-óceánon az afrikai kontinens délkeleti partjánál. A Föld egyik legfejletlenebb és legszegényebb állama. Fővárosának, Antananarivonak egyik külvárosi negyedében 2018 óta folyik metodista misszió. A gyülekezet alapítója Jean Aime Ratovohery, aki a metodizmussal való ismerkedése előtt is aktív keresztény vezető volt, egy középiskolát és egy angolt és kommunikációt oktató egyetemet vezetett a fővárosban 1997 óta, melyekben tanulmányaikkal együtt több ezren megismerhették Jézus Krisztust, az Urat. 2013-ban kerül kapcsolatba egy amerikai vezetői képzésen Jean a metodizmussal, és el is kötelezte magát az UMC (Egyesült Metodista Egyház) mellett. Laikus igehirdetőként alapította meg az első metodista gyülekezetet Madagaszkáron, és a mozambiki püspökség missziós gyülekezete lettek. A püspök ez év februárjában 93 embert keresztelt,  és 98 hívőt vett fel egyháztagnak, így a gyülekezetnek már 500 tagja lett! Van egy intézményük, melyben 100 árva gyermekről gondoskodnak. Életszínvonalukra jellemző, hogy egy ott dolgozó nevelő havi illetménye magyar pénzben nem éri el a 30 ezer Ft-ot.

 

A pécsi gyülekezet Jeannot Randimbiarison és felesége Júlia által került kapcsolatba a madagaszkári metodistákkal. Jeannot és Júlia misszionáriusokként dolgoztak Pécsen, főleg fordításokkal foglalkoztak angol, szerb, román, cigány nyelvekből, és a pécsi metodista gyülekezetbe jártak, míg a Pioneers missziós szervezetbben végzett munkájuk miatt el nem kellett költözniük. Ők hívták fel a gyülekezet figyelmét a madagaszkáriak rendkívüli szegénységére 2021-ben, amikor ott az aszály miatt hatalmas éhínség volt, különösen az ország déli részén. A pécsi gyülekezet több ízben gyűjtést rendezett a madagaszkári testvérek, és az általuk gondozott árvák megsegítésére, és szeretné a jövőben is támogatni őket.

Ratovohery lelkész pécsieknek írott köszönő levelében így köszönte meg az adományt: „Ez egy eszköz Isten kezében, hogy megkönnyebbülést hozzon az itteni népének, Amit tesztek, azt Istennek és ennek a népnek teszitek. Minden bizonnyal ez az egész gyülekezet áldására lesz. „Aki pedig csupán egy pohár friss vizet ad egynek is a legkisebbek közül azért, mert az én tanítványom, igazán mondom nektek, az biztosan jutalmat kap!” (Máté 10,42)

Ratovohery lelkész és felesége, valamint Júlia és Jeannot.
 

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

IMÁDKOZÓ KÜLDÖTTEK A CHARLOTTE-I LÖVÖLDÖZÉS UTÁN

A Generálkonferencia április 29-én szüneteltette a törvényhozási munkát, miután megtudta, hogy több rendfenntartó tisztet lelőttek, ...