2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

EURÓPAI METODISTA TANÁCS – EGYETEMES KRISZTUSI LELKÜLETTEL

Osloban, a norvég fővárosban találkoztak az Európai Metodista Tanács (EMC) küldöttei 2023. szeptember 28. és október 2. között. Az európai metodista püspökök és lelkészek mellett laikus küldöttek, társszervezetek képviselői, valamint a Methodist Recorder, a legnagyobb angol metodista hetilap főszerkesztője is jelen volt.
 
Az Európai Metodista Tanács egy olyan szervezet, mely a különböző nézőpontok, helyi adottságok és vélemények ellenére kifejezi az európai metodista közösségek összetartozását. A szűklátókörűség legjobb ellenszere egy nemzetközi tanács tagjának lenni. Az őszinte megnyilatkozások, a rengeteg kiscsoportos munka teszi ezeket a találkozókat különlegessé. Mi a közös feladatunk, hivatásunk, mint metodisták Európában, és a világban? Miért jó metodistának lenni? Mitől különleges a metodista egyház? Az alapítónak, John Wesley-nek az Egyetemes lelkület (Catholic Spirit) című 39. prédikációját idézték fel közösen, melyben az egyetemes (görög szó: katholikosz) megnevezésről Wesley eképpen szól:
 
S miközben szilárdan áll vallási nézeteiben, amelyekről hiszi, hogy igazak Jézusban, miközben állhatatosan ragaszkodik ahhoz az istentisztelethez, amit a legelfogadhatóbbnak tart, és miközben gyengéd és szoros szálak fűzik egy bizonyos gyülekezethez, szívét közben kitárja minden ember felé, akár ismeri őket, akár nem. Szilárd és szívélyes szeretettel magához ölel felebarátot és idegent, barátot és ellenséget. Ez a katolikus, vagyis egyetemes szeretet. S akiben ez megvan, arról elmondhatjuk, hogy katolikus szellemiségű.” (forrás: https://s3.eu-central-1.wasabisys.com/nyhmet/uploads/2014/01/wesley_total_book_0.pdf)
 
Éppen ezt a lelkületet erősíti az összeurópai párbeszéd, amely évek óta zajlik, de a Tanács elkötelezett az Európában folyó különböző missziós projektek anyagi támogatásában is, Portugáliától Oroszországig. A pénzbeli adományok nagy mértékben olasz, német, angol és ír metodista testvéreink nagylelkűségének köszönhetőek. Az európai missziós alap (Fund for Mission in Europe) által támogatott projektek között szerepelnek magyar missziós kezdeményezések roma gyülekezeteinkben, illetve az Országos Családi Tábor.
 
A Tanácsban Kardosné Lakatos Lilla centrálkonferenciai küldöttként és egyúttal az európai nők képviseletében vett részt.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

BÚCSÚ RAFFAEL ISTVÁNTÓL

Szomorú szívvel adunk hírt róla, hogy Nagyszombat délutánján, március 30-án, az Úr magához szólította értékes ...