2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

MISSZIÓ KÜLFÖLDÖN ÉS BELFÖLDÖN – METODISTA TÖRTÉNETI KONFERENCIA VELLETRIBEN

Szeptember 6. és 9. között az olaszországi Velletriben találkoztak az európai metodista egyházak történészei, levéltárosai, és az egyházunk történelme iránt érdeklődők. A rendező a Metodista Történeti Világszövetség európai szekciója volt, amelyet 2015 óta dr. Lakatos Judit vezet.

Az európai metodista történészek számára ‒ közös intézmény vagy szervezet hiányában ‒ meglehetősen ritkán adódik alkalom, hogy találkozzanak és megosszák egymással a kutatásaik eredményét. A COVID járvány és az utazási korlátozások miatt a 2015-ös bulgáriai történeti konferencia óta nem volt közös rendezvényük, ezért a mostani találkozó különösen sok érdeklődőt vonzott, és nagyon jó hangulatban telt. Idén több amerikai vendége is volt a konferenciának, többek között Priscilla Pope-Levison metodista teológus, egyháztörténész, akit a konferencia főelőadója volt.

Az idei találkozó témája a misszió volt. A konferenciának a Misszió külföldön és belföldön címet adták a szervezők. Az angol, amerikai és német előadók elsősorban a külmisszióval kapcsolatos kérdésekről beszéltek, a kelet-európaiak inkább a belmisszió témájához tudtak hozzászólni. Lakatos Judit a 100 éves Márta Mária Otthon történetén keresztül az első világháború utáni idők szociális programjáról beszélt, és ezen keresztül a misszió magyarországi felfogásáról.

A konferencián számos olyan előadás hangzott el, amely a mai missziós elképzelések megfogalmazásakor is tanulságos lehet, ezért a szervezők szeretnék a konferencia előadásait egy kötetben is megjelentetni.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

ALDERSGATE-NAP 2024.

Ma van az Aldersgate-nap. 1738-ban John Wesley ezen a napon egy Aldersgate utcai londoni házicsoportban ...