2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

IGAZSÁGOSSÁGOT KERESŐ EGYHÁZ – ÉVI KONFERENCIA BIRMINGHANBEN

Június 22-29. között Birminghanban volt a Brit Metodista Egyház Évi Konferenciája, amelyen Lakatos Lilla képviselte a püspöki kerületünk 12 országát. Az alábbiakban személyes beszámolóját adjuk közre a metodista.hu olvasóinak.
 
Milyen egy Évi Konferencia a briteknél, a metodizmus bölcsőjében? Színes, izgalmas, tartalmas, és változatos. A tradíció őrzése és az új utak keresése szépen megfért egymás mellett. A felszólalók rövid frappáns gondolataikat sokszor humorral fűszerezve tárták elénk. Még mondják, hogy az angoloknak csapnivaló a humora, hát a metodistákra ez nem igaz. Igazi konferencia volt, olyan jó értelemben vett konferenciázás, ahol az először felszólalóknak elsőbbsége volt. 
 
A metodisták a Szigetországban nem püspöki fennhatóság alatt funkcionálnak, hanem minden évben egy új elnököt és alelnököt választanak. A konferenciai ülést pedig már az új elnök és alelnök vezette. Ez évben a britek két vezetője Gill Newton lelkésznő, és Kerry Scarlett diakónus is nagyszerűen helyt állt, mint új vezető. Kerry magával ragadó őszinteséggel mondta el, hogy élete során melyek voltak a meghatározó istenélményei. Többek között társalapítója volt az Adavu nevű birminghami szervezetnek, amely 2011 óta a modern rabszolgaság és emberkereskedelem áldozatainak segít.
 
 
 
A metodista mozgalom hazájában még mindig hangsúlyos a személyes és társadalmi szentség, megszentelődés. A britek mottója: Igazságosságot kereső egyház. A korábban „Úton Mikeással” nevű projekt most is folytatódik, a helyi gyülekezeteket bátorítva és ösztönözve, hogy olyan kezdeményezések szülessenek, melyben a metodisták elkötelezetten képviselik a társadalmi igazságosságot. Szó volt az ökogyülekezetekről, az online gyülekezetről, és olyan projektről is, amelyben új közösségeket indítanak új formában (angolul: New People New Places).
 
Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy releváns-e még ma az egyház, és ha igen, milyen keretek között? Egyik nap a konferencia összes tagja kis csoportokban ült le, hogy arról diskuráljunk, miben nyilvánul meg az igazságosságra törekvés a közösségeinkben, illetve, hogy az evangélizáció és az igazságosság hogyan függ össze. Tudjuk, hogy Jézus Mikeás próféta nyomdokaiban járva az igazságosságot és a szeretetet képviselte, s tulajdonképpen ez Isten országának központi üzenete. Mikeás 6, 8 Ember, megmondta neked, hogy mi a jó, és hogy mit kíván tőled az ÚR! Csak azt, hogy élj törvény szerint, törekedj szeretetre, és légy alázatos Isteneddel szemben.
 
Hálás vagyok a sok pozitív benyomásért és a kávészünetekben folytatott izgalmas beszélgetésekért is. Megtisztelő volt a centrálkonferenciát képviselni brit testvéreinknél.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

ALDERSGATE-NAP 2024.

Ma van az Aldersgate-nap. 1738-ban John Wesley ezen a napon egy Aldersgate utcai londoni házicsoportban ...