2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

METODISTA NŐK VILÁGSZÖVETSÉGE – 14. VILÁGTALÁLKOZÓ

Kardosné Lakatos Lilla, Budapest – Ha Világtalálkozó, akkor lendületes énekek, sokféleség és valami leírhatatlan érzés. Együtt egymásért, erős szövetség, szeretetközösség. Azt jelenti: otthonom és parókiám az egész világ. A több, mint 3,5 millió nőt összefogó szervezetünk valóban világméretű, és ez még egy online alkalmon is érezhető volt. Igen, sajnos ezúttal nem tudtunk személyesen találkozni, de a Zoom alkalmazás adta összes előnyt kihasználva tartottuk meg 2022 nyarán (augusztus 9-14. között) a legfontosabb összejövetelünket. A Covid miatt nem csak az élő találkozás maradt el, de egy évvel hosszabb volt az előző periódus (5 helyett 6 év).

A választások rendben lezajlottak, és augusztus 14. óta Sipiwe Chisvo (Wolrd President, Zimbabwe) vezeti ezt a hatalmas női közösséget egészen 2026-ig. A négy fős vezetőségben egy chilei, észak-ír, és egy hongkongi hölgy kapott mandátumot Sipiwe mellett. A nemzetközi Végrehajtó Bizottságnak (World Executive) – ami pedig a 9 földrajzi terület vezetőit is magában foglalja – az elkövetkező négy évben én is tagja lehetek, mint az európai kontinens elnöke (Area President for Europe: Continental). Milyen izgalmas és milyen megtisztelő. Mindig is szerettem, hogy a metodista egyház egy országhatárokon átívelő testvéri közösséget jelent.

A Világtalálkozón elhangzott bibliai üzenet meghatározza az elkövetkező évek alkalmait, szemináriumait. A bátorítás mindenkinek szólhat, nemcsak nőknek: „Menjetek, és teremjetek maradandó gyümölcsöt!” (János 15,16 alapján). A Világtalálkozón arra is buzdítást kaptunk, hogy ne maradjunk némák a nők elleni erőszakot látva és tapasztalva (Péld 31,9). A világban a Covid járvány előtt 243 millió 15 és 49 év közötti nő tapasztalt erőszakot, visszaélést, amit hozzá közel álló követett el vele szemben, nem idegen ember. A járvány alatti bezártság sok nőnek és lánynak jelentett erőszakkal és félelemmel teli napokat, hónapokat, számolt be erről Amanda Khozi Mukwashi, aki a „Csütörtökön feketében mozgalom” nagykövete volt az elmúlt években, Lesothoban.

Az online alkalom nagy előnye, hogy minden workshopon „részt vehetsz”, azaz mindenki számára elérhetőek a Világszövetség honlapján videók formájában. A workshopok az ENSZ Fenntartható fejlődési célokat dolgozzák fel és kínálnak cselekvési tervet, jó példákat a béke munkálására háborús övezetben, a szegénység csökkentésére, a nemek közötti igazságtalan egyenlőtlenségek felszámolására, illetve a klímaváltozás hatásainak csökkentésére.

(A szervezet pontos neve: World Federation of Methodist and Uniting Church Women. Magyarul egyszerűen Metodista Nők világszövetségeként emlegetjük, de a szervezet magában foglalja az olyan felekezetekhez tartozó metodista nőket is, ahol a metodista egyház egybeolvadt más közösségekkel (pl. Svédország vagy Ausztrália). Illetve nem csak a United Methodist Church tagegyházai tartoznak ide, hanem számos más metodista, ill. wesleyánus közösség is.)

A Világszövetség honlapja:

http://wfmucw.org/

Az Egyházak Világtanácsa által is támogatott „Csütörtökön feketében” (Thursdays in black) kampányról bővebben:

https://www.oikoumene.org/what-we-do/thursdays-in-black

Az egész Világtalálkozó anyaga nyilvános, így áhítatokkal, előadásokkal és énekekkel együtt mind elérhetőek:

https://www.youtube.com/watch?v=EOCfYykyoxI&t=21s

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

BÚCSÚ RAFFAEL ISTVÁNTÓL

Szomorú szívvel adunk hírt róla, hogy Nagyszombat délutánján, március 30-án, az Úr magához szólította értékes ...