2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

MENNYBEMENETEL ÜNNEPE VOLT

Tegnap, május 26-án volt Mennybemenetel napja, amelyet a katolikus egyház áldozócsütörtöknek is nevez. Urunk mennybemenetelének ünnepe (Ascensio Domini) a húsvét után a 40. nap, ekkor ünnepli a kereszténység Jézus Krisztus búcsúját a tanítványoktól. Az ünnep csütörtökre esik, amely a húsvétvasárnap utáni 39. nap, de általában a következő vasárnap tartják.

Jézus Krisztus mennybemenetelének leírása az Újszövetségben három helyen szerepel: Márk evangéliuma 16. fejezetében, Lukács evangéliuma 24. fejezetében és az Apostolok cselekedeteiről írt könyv 1. fejezetében. Az ősegyház a 4. századig a Szentlélek eljövetelével együtt, pünkösdkor ünnepelte. De ekkortól a Szentírásból ismert húsvét utáni 40. napra került.

A mennybemenetel fontos előzményének tekinthetjük Jézus búcsúszavait, amely a tanítványok kiküldése és a missziós parancs üzenete: „Menjetek el, tegyetek tanítvánnyá minden népet…” Jézus búcsúzóul adott megbízatása fontos iránymutatás minden mai tanítványnak, keresztény közösségnek a misszió lényegét illetően!

 

 

 

 

 

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

ALDERSGATE-NAP 2024.

Ma van az Aldersgate-nap. 1738-ban John Wesley ezen a napon egy Aldersgate utcai londoni házicsoportban ...