2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

A TEREMTÉS HANGJA – KÉSZÜLŐDÉS A TEREMTÉS HETÉRE

Március 30-án délután tartotta soros online megbeszélését az ökumenikus teremtésvédelmi munkacsoport. A csoport korábbi elhatározása szerint idén ősszel a Teremtés Hete kapcsolódni fog az európai ökumenikus tematikához (Season of Creation), amely a „Halld meg a teremtmés hangját” címet viseli.

A COVID-19 világjárvány idején sokunk számára ismertté vált az elnémítás fogalma. A különböző online felületeket használók gyakran nem tudják feloldani a némítást. Még többen nem is férnek hozzá a digitális platformokhoz, így hangjuk soha nem hallatszik.

Sok hang elnémul az éghajlatváltozással és a teremtésvédelem etikájával kapcsolatos közbeszédben. Ez azoknak a hangja, akik szenvednek az éghajlatváltozás hatásaitól. Ez azoknak a hangja, akik generációs bölcsességgel rendelkeznek arról, hogyan lehet hálásan élni az ország határain belül. Ez az eltűnő fajoknak hangjai. Ez a Föld hangja.

A 2022-es Teremtés Hete arra hívja fel a figyelmet, hogy hallgatnunk kell az egész teremtés hangjára. Ennek egyik alaptextus a Szentírásban az égő csipkebokor története, ahol Isten hangja szól egy növényből, egy növényen keresztül.

A zsoltáros kijelenti: „Az egek hirdetik Isten dicsőségét, kezének munkájáról beszél a menny. Nappal a nappalnak adja át e szót, éjjel az éjjelnek adja tudtul. Nincs szó és nincs beszéd, hangjuk sem hallatszik, Mégis eljut hangjuk az egész földre, szavuk a világ végéig. ” (19,2-5) A teremtés soha nem szűnik meg hirdetni, de vajon mi figyelünk-e erre a hangra?

Az ökumenikus munkacsoport katolikus, református, evangélikus és metodista résztvevőkkel azon dolgozik, hogy idén ősszel is egy munkafüzet készülhessen el, amely segíti a közös ünnepet, és a teremtés hangjára figyelésünket.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

AZ ISTENBEN BÖLCS FÉRFI – MEGHÍVÓ FÉRFI HÉTVÉGÉRE MOSONMAGYARÓVÁRRA

„A bölcs férfi erős, és a tudós ember nagy erejű.” (Péld 24,5) – Április utolsó ...