2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

ÚJRAINDULT AZ ÖKUMENIKUS SEGÉLYSZERVEZET MUNKÁJA AFGANISZTÁNBAN

Budapest, MTI – Újraindította afganisztáni segélyprogramját az Ökumenikus Segélyszervezet – közölte a szervezet február 7-én hétfőn az MTI-vel. „Afganisztán történelmének egyik legnagyobb humanitárius katasztrófáját éli meg jelenleg. A több mint negyven éve tartó háború, az elmúlt hónapok drasztikus politikai változásai, a természeti katasztrófák, a szegénység, az aszály és a világjárvány az éhínség közelébe taszította az ország lakosságának jelentős részét” – írták a közleményben.

Hozzátették, hogy „a válság eszkalálódása tovább fokozta a szükségleteket, valamint megnehezítette a humanitárius segítségnyújtás lehetőségeit”.

A legutolsó felmérések szerint 22,8 millió embernek – Afganisztán lakosságának több mint felének – akut élelmiszerhiánnyal kell szembenéznie. Közülük 8,7 millió ember közel áll a teljes éhínséghez, illetve nap mint nap éhezik – hangsúlyozták.

További súlyos problémát jelent a szervezet szerint a munkalehetőségek szinte teljes megszűnése: tízből hét család kölcsönkéri az élelmiszert, kétségbeesésükben egyre többen arra kényszerülnek, hogy eladják bútoraikat, háztartási felszerelésüket, sőt van rá példa, hogy veséjüket, sőt a gyermeküket adják el, hogy a család tagjai ne haljanak éhen.

Emlékeztettek, hogy „az országot érintő politikai események miatt a 20 éves afganisztáni működését tavaly átmenetileg felfüggesztő Ökumenikus Segélyszervezet eddigi legnagyobb és legkomplexebb humanitárius segélyprogramját kezdte meg a közép-ázsiai országban a Világélelmezési Program (WFP), a Hungary Helps és más nemzetközi partnerek támogatásával”.

A segélyszervezet „jelen pillanatban” 15 ezer tonna, azaz több mint 1500 teherautónyi alapvető élelmiszert oszt ki, valamint a túléléshez szükséges jövedelmet biztosít 77 ezer embernek. Az élelmezés mellett a magyar segélyszervezet segítséget nyújt a mezőgazdasági termelésben résztvevőknek és az oktatási lehetőségek újraindítását is célul tűzte ki.

A karitatív szervezet jelenleg végrehajtás alatt álló programjai több mint 250 ezer embernek nyújtanak azonnali és kézzelfogható segítséget, jelentős mértékben hozzájárulva az éhezés elleni küzdelemhez. A segélyszervezet elsősorban nemzetközi forrásokból dolgozik, de magánadományozóként is van lehetőség csatlakozni pénzadománnyal az összefogáshoz a www.segelyszervezet.hu oldalon – írták.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

AJÁNDÉKAINK SZERINT SZOLGÁLUNK – METODISTA INTÉZMÉNYVEZETŐI TALÁLKOZÓ

„Mert ahogyan egy testnek sok tagja van, de nem minden tagnak ugyanaz a feladata, úgy ...