2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

SABBAT – A PIHENÉS

„A hetedik napra elkészült Isten a maga alkotó munkájával, és megpihent a hetedik napon egész alkotó munkája után. Azután megáldotta Isten a hetedik napot, és megszentelte azt” (1Mózes 2,2–3a)


ELMÉLKEDÉS
Gyerekkoromban voltak vasárnapi ruháim. Szombat este kikészítettem őket, tudtam, hogy másnap vasárnap lesz. A vasárnaphoz pedig hozzá tartozott a pihenés. Reggel a testvéreimmel vasárnapi iskolába mentünk. Délután a szüleim is velünk töltötték az idejüket. Együtt játszottunk, zenéltünk vagy kirándulni mentünk. Ma diakonissza vagyok, és vasárnaponként ismét különleges ruhát viselek.

Manapság az emberek az élet lelassításában találnak megkönnyebbülést és lelki megnyugvást, pedig a zsidók és a keresztyének évezredek óta ismerik a nyugalomnapi munkaszünet és pihenés elvét. Ez a teremtés történetéből ered, amikor Isten a teremtés munkájának hat napja után, a hetedik napon megpihent. Jézus feltámadása után a sabbat utáni nap határozta meg a felemelkedő keresztyén közösség életének ritmusát. Azon a napon gyűltek össze istentiszteletre és a közösség gyakorlására.


Isten egy pihenőnapot adott nekünk – a vasárnapot –, hogy segítsen megszakítani a munka körforgását és a fogyasztói életmódot, amelyben élünk. A pihenőnap nem kötődik a hét egy adott napjához, de különböznie kell a hétköznaptól. Ez annak a ténynek a jelképe, hogy emberi értékünk nem az elért eredményeinken, hanem valami máson, ennél többön alapul. Albert Schweitzer orvos és teológus mondta:


„Elsorvad a lelked, ha hiányzik belőle a vasárnap.” Eldönthetjük, hogy mikor tartjuk a pihenőnapunkat. Időbe telik lenyugodni. Ha egy pohárba piszkos vizet töltök, a szennyeződés egy idő után leülepedik, és a víz tiszta lesz. „Nyugalomra talált.” Amikor pihenést keresünk a csendben, a lelkünk épp az ellenkezőjét teszi. Egy seregnyi mély gondolatunk tör a felszínre… Minden nap tudatosan elkülönítek magamnak fél órát.

Elmegyek egy olyan helyre, ahol zavartalanul lehetek. Isten elé jöttem, Jézus elé úgy, ahogy vagyok. Már várt rám. Befelé fordítom a figyelmemet, figyelek a légzésemre, majd a gondolataimra és az érzelmeimre. Bármi is foglalkoztat, minden kilégzésemmel Isten elé tárom. Elengedem és Istennek adom. Rászánom az időt, nem sietek. A végén hálaadó imával zárom. Jézus így hívta tanítványait: „Jöjjetek velem, csak ti magatok egy lakatlan helyre, és pihenjetek meg egy kissé!” (Márk 6,31a). Most minket is arra hív, hogy ezt tegyük.


KÉRDÉSEK A REFLEXIÓHOZ
• Mi tart vissza attól, hogy időt szánjak a csendre és a pihenésre?
• Merek tudatosan eltölteni egy napot hírek és telefon nélkül?
• Isten megáldotta és megszentelte a hetedik napot; én szentnek tartom-e a vasárnapot? Érzem-e az ő áldását rajta?


IMATÉMÁK
• Imádkozzunk kegyelemért, hogy legyőzzük a csendtől való félelmünket, és képesek legyünk tevékenykedés nélkül egyszerűen csak lenni.
• Imádkozzunk, hogy szívünk vágyakozzon Isten jelenlétének megtapasztalására, és azért, hogy erre időt szánjunk mindennapi életünkben.
• Imádkozzunk azokért a megmagyarázhatatlan dolgokért, amelyek szívünk mélyéről törnek fel, amikor elcsendesedünk. Imádkozzunk, hogy ne hagyjuk őket figyelmen kívül, hanem merjük elismerni őket Isten előtt.
• Imádkozzunk bölcsességért és védelemért a csend pillanataiban, amikor Isten szava megindít minket.
• Imádkozzunk, hogy a templomok, kápolnák és imaházak, a megnyugvás helyei legyenek olyan helyek, ahol az emberek Isten Igéjét hallják.
• Imádkozzunk mindenkiért, aki a munka és a felelősség súlya miatt túlterhelnek érzi magát, és nem tudja maga mögött hagyni ezt a nyomást.

 

JAVASOLT IMA
Itt állok előtted, Istenem, úgy, ahogy vagyok: kipihenten vagy feszülten, üresen és kiszáradtan vagy hálával telten, tele vágyakozással vagy kilátástalanul. Istenem, te vagy az élet forrása, jöjj megújító erőddel, tisztíts meg, gyógyíts meg, hogy azzá az emberré váljak, akinek te teremtettél! Ámen.

Szerző:
Lydia Schranz nővér, Svájc
diakonissza és lelkész

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

AJÁNDÉKAINK SZERINT SZOLGÁLUNK – METODISTA INTÉZMÉNYVEZETŐI TALÁLKOZÓ

„Mert ahogyan egy testnek sok tagja van, de nem minden tagnak ugyanaz a feladata, úgy ...