2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

2022. ÉVI JELIGÉNK: „DE ÉN ÉS AZ ÉN HÁZAM NÉPE AZ URAT SZOLGÁLJUK!”

A metodista egyház éves jeligéje 2022. január 1-től Józsué könyvéből lett kiválasztva. Az éves üzenet egyszerre biztat a bizonyságtételre, a hitvallásra, a szolgálatra, az Isten melletti kiállásra, és egyszerre mutat rá a család, a tágabb értelmű „háznép”, a közösség fontosságára, jelentőségére. A Józsué 24,15-ből vett ige így hangzik: „De én és az én házam népe az Urat szolgáljuk!”

Józsué ószövetségi személy, az ókori zsidók vezetője a honfoglalásuk idején. A róla elnevezett Józsué könyve Kánaán meghódításának kezdetétől a Józsué haláláig terjedő időszakot meséli el.

Józsué Egyiptomban született meg, Nun fiaként, Efráim törzsében. Az Egyiptomból való kivonulás és a vándorlás alatt Mózes „jobbkeze”, és katonai vezetőként is jeleskedett. Akkor van először említve a neve, amikor Mózes az amálekitákkal elleni harcba küldte. A sinai törvénykezés idején a próféta segítője valamint egyike annak a tizenkét embernek, akiket Mózes Kánaán felderítésére küldött. A leírás alapján csak neki és Kálebnek volt elegendő hite és bátorsága ahhoz, hogy a továbbhaladást javasolja így a négy évtizedig tartó pusztai vándorlást is csak ők élik túl.

Józsuét hamar kiválasztotta Isten Mózes utódjának és ezt a próféta halálának közeledtével ki is nyilatkoztatta. Mózes halála után az ő  vezetésével kel át a nép a Jordánon, veszi be Jerikót, Ai-t és veti meg a lábát a kánaániták területén.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

AZ ISTENBEN BÖLCS FÉRFI – MEGHÍVÓ FÉRFI HÉTVÉGÉRE MOSONMAGYARÓVÁRRA

„A bölcs férfi erős, és a tudós ember nagy erejű.” (Péld 24,5) – Április utolsó ...