2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)
A Dresden-i First Metodista Gyülekezet tornádó sújtotta temploma. Az orgonasípok egy része és a kereszt áll sértetlenül.

METODISTA GYÜLEKEZETEKET IS SÚJTOTT AZ AMERIKAI TORNÁDÓ DECEMBER ELEJÉN

Kentucky államban, Tennessee-ben és a környező államokban is súlyos károkat szenvedtek el a metodista gyülekezetek a december 10-11. közötti tornádósorozat eredményeként. Közben a vészhelyzeti élelmezés, a sürgősségi menedéknyújtás és a segítség egyéb formái azonnal megkezdődtek több metodista közösség részéről.

A péntek estétől szombat reggelig sújtó viharrendszer – köztük egy tornádó, amely mintegy 240 mérföldön pusztított – csaknem 90 ember haláláért felelős. Közülük ketten Marsha Hall és Carole Grisham, a kentuckyi Dawson Springs UMC tagjai. A széllökések tetőket nyírtak és ablakokat törtek be több metodista templomban és lelkészlakásban, valamint súlyosan megrongálta a gyülekezeti tagok otthonait és a helyi vállalkozásokat.

Fairley Kentucky Konferencia püspöke közleményében nyilatkozta: „Az utóhatásokkal még jóval azután is fogunk foglalkozni, hogy a média és a közösségi médiában megjelentek a hírek.” A Tennessee-Nyugat-Kentucky Konferencia püspöke William McAlilly, aki szuperintendens volt a Mississippi Konferenciában a Katrina hurrikán idején, december 12-én bejárta Kentucky és Tennessee néhány súlyosan sújtott részét, meglátogatva három metodista gyülekezetet és azok templomait. „Azt mondanám, hogy ez egy szinten van Katrinával az okozott károk tekintetében” – mondta McAlilly telefonon.

A Kentucky állambeli Mayfield volt a tornádó egyik centruma, ami a károk mértékében is megnyilvánul, beleértve a Mayfield First UMC-t is, amely az egyik legsúlyosabb kárt szenvedte el. Miután értesült a tornádóveszélyről, Joey Reed lelkész és felesége, Laurinda elmenekültek a Mayfield-i Gyülekezet lelkészlakásából a történelmi szentélybe, ahol egy alagsori szekrényben kerestek menedéket. „A feleségemmel egymás kezét fogtuk, imádkoztunk, és néhány másodperc múlva hatalmas megrázó hang hallatszott” – mondta Reed az UM Newsnak. Ekkor betörtek az üvegajtók, és hamarosan két puffanást hallottak – a tető nagy részének beomlásának hangját.

Bár a pár megúszta sérülés nélkül, Reed katasztrofálisnak minősítette az épületben keletkezett károkat. „Nincs tető a templom elejétől az oktatási melléképületig” – mondta. Reed elmondta, hogy Mayfieldben széles kört érint a pusztítás, három egyházi család vesztette el otthonát, mások pedig jelentős károkat szenvedtek. A templom egyik gyakori látogatója eltűnt, és feltehetően meghalt – mondta Reed.

A Tennessee állambeli Dresden-ben a nemrégiben átalakított Dresden UMC gyülekezet tetejét a vihar leszakította, és az ólomüveg ablakokat betörte (a képen). A dupla elülső üvegajtó összetört, egy szomszédos épület pedig elvesztette a tetejének felét – mondta Amy Hurd, a Tennessee-Nyugat-Kentucky Konferencia kommunikációs igazgatója. McAlilly szerint mind a Mayfieldi, mind a Dresden-i templom valószínűleg teljes veszteség.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

BÚCSÚ RAFFAEL ISTVÁNTÓL

Szomorú szívvel adunk hírt róla, hogy Nagyszombat délutánján, március 30-án, az Úr magához szólította értékes ...