2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

LELKI BIZTONSÁG AZ EGYHÁZI SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEKBEN

Fülöp Attila (a képen középen), az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Zalakaroson az Euro-Régió Szociális Szakmai Közösség (SzOSzAK Egyesület) 16. Országos Szociális Szakmai Konferenciáján beszélt arról, hogy a kormány az egyházakat stratégiai szövetségesnek tekinti a gondoskodáspolitikában, mert az egyházak már akkor részt vettek benne, amikor állam és törvények nem léteztek; az egyházak lelki biztonságot is tudnak nyújtani, szerepüket pedig felekezettől függetlenül ezen a téren a magyar társadalom is elfogadja.

Az államtitkár a november 4-i konferencián emlékeztetett arra, hogy 2020 tavaszán született az a törvény, amely kimondja, hogy ha az állami feladatot az egyház átveszi, akkor minden olyan erőforrás jár az új fenntartónak, ami ehhez szükséges.

Ma már a szakellátás – beleértve a gyermekvédelemmel és a szociális ellátással kapcsolatos feladatokat is – majdnem 50 százalékban egyházi fenntartású, míg 2010-ben mindössze 12 százalékban volt az. Kiemelkedő ezen belül is a gyermekvédelem, ahol közel 75 százalékra emelkedett az egyházi fenntartók aránya – jelezte Fülöp Attila.

A gyermekvédelem területéről szólva elmondta: jelenleg 23 ezer gyermek nem a saját családjában nevelkedik, 70 százalékukat sikerült eddig nevelőszülőknél elhelyezni. A speciális, különleges igényű gyerekek esetében viszont szükség van az intézményrendszer megerősítésére, ezen a területen is kisebb pótlékemelés történt a közelmúltban.

Fülöp Attila elmondta: fenntartótól függetlenül mindenki részesül januártól a szociális ágazatban dolgozóknak járó 20 százalékos béremelésből, ami mellett a pótlékok is megmaradnak. Az állami, az önkormányzati, az egyházi vagy a civil fenntartásban működő szociális intézmények valamennyi dolgozója részesül béremelésben. Ez az alapbér és az ágazati pótlék együttes összegének megemelését jelenti, és megmaradnak az egyéb pótlékok is.

A szociális területen így az átlagbér januártól 370 ezer forintra emelkedik, ami a 10 évvel ezelőtti 137 ezer forinthoz képest nagyobb növekedés, mint a nemzetgazdasági átlagbér emelkedése volt – fűzte hozzá az államtitkár.

A metodista egyház a szociális ellátásban két idősotthon fenntartásával van jelen Budakeszin és a Tolna megyei Kaposszekcsőn. A Márta Mára Otthonok intézményvezetői feladatkörére az egyház pályázatot hirdetett, amelynek leadásai határideje 2021. november 30. Az álláshirdetés itt is elérhető!

A képen balról: Czimondor Nándor Zalakaros alpolgármestere, Fülöp Attila államtitkár, Szabóné Varga Valéria a SzoSzAK Egyesület elnöke.

Fotó: MTI, szöveg: www.zaol.hu

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

BÚCSÚ RAFFAEL ISTVÁNTÓL

Szomorú szívvel adunk hírt róla, hogy Nagyszombat délutánján, március 30-án, az Úr magához szólította értékes ...