2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

MA VAN A REFORMÁCIÓ EMLÉKNAPJA

A reformáció napja több protestáns egyházban október 31-én tartott ünnepnap, annak emlékére, hogy a hagyomány szerint 1517-ben ezen a napon függesztette ki Luther Márton a wittenbergi vártemplom ajtajára (a képen) a bűnbocsátó levelek árusításával kapcsolatos 95 tételét. A tételekben Luther közhírré tette saját álláspontját, hitet téve az egyedül hit általi üdvözülés tana mellett, és elítélve a búcsúcédulák (pénzért vásárolt bűnbocsánat) árusítását.

A tételeknek rendkívüli hatásuk volt: futótűzként terjedtek a Német-római Birodalomban, és számtalan hívet szereztek maguknak, hozzájárulva a későbbi evangélikus egyház megszületéséhez a korabeli Európában. Magyarországon is nagy hagyománya van a nap megünneplésének, a legtöbb protestáns gyülekezet ünnepi istentiszteletet tart ezen a napon.

Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) a Reformációra emlékezve 2021. október 31-én vasárnap 17 órakor Reformációi Megemlékezést tart a Reformáció Parkban (Budapest VII., Városligeti fasor/Bajza u. sarok) A megjelent egyházi vezetők áldást osztanak, valamint ünnepi beszédet tart Molnár János református főgondnok, a református Zsinat világi elnöke. Imádságot mond: Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke. Közreműködik a Fóti Baptista Fúvóskar.

 

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

AZ ISTENBEN BÖLCS FÉRFI – MEGHÍVÓ FÉRFI HÉTVÉGÉRE MOSONMAGYARÓVÁRRA

„A bölcs férfi erős, és a tudós ember nagy erejű.” (Péld 24,5) – Április utolsó ...