2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)
Portrait of Francis Asbury in 1813 by John Paradise. Image courtesy of National Portrait Gallery/Creative Commons

250 ÉVE INDULT A METODISTA MISSZIÓ AMERIKÁBAN

Ebben a hónapban volt 250 éve, hogy Francis Asbury (a képen), akit „az Egyesült Államok metodista egyházának építőjeként” tisztelnek, először érkezett meg Angliából a mai Amerikai Egyesült Államok területére. Hét hetes hajóút után Asbury 1771. október 27-én ért partot Philadelphiában. Nem Asbury volt az első metodista, aki elhozta az újvilágba a kibontakozó hitet – az ír bevándorlókat illeti meg az elsőség ebben a vonatkozásban –, de maga John Wesley, az angliai egyházon belüli ébredési mozgalom vezetője bízta meg vele, hogy megszervezze a növekvő egyház.

Francis Asbury (1745-1816) a feladatot teljesítette, és az amerikai metodizmust meg is szervezte. A következő 41 évben Asbury közel 300 000 mérföldet lovagolt szerte az országban, 16 000 prédikációt mondott el, 4 000 lelkészt szentelt fel, és megalapított a mai Egyesült Metodista Egyház elődjét. Asbury-t az 1771-es érkezése után 13 évvel, 1784-ben Baltimore-ban nevezték ki az egyház első püspökének.

Irányítása alatt az új metodisták száma meghaladta az Egyesült Államok népességének általános növekedését. Ma az Egyesült Metodista Egyház a második legnagyobb protestáns felekezet az országban. Asbury öröksége folytatódik az a metodista gyülekezetekben szerte az országban – és nem csak azért, mert oly sokat róla neveztek el. Az Egyesült Államokban több mint 100 metodista gyülekezetet neveztek el Asbury-ről és több mint 200 gyülekezet nevében szerepel az „Asbury”. A metodisták az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is számos különleges eseménnyel ünneplik az „Asbury-i átkelés” 250 éves  évfordulóját.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

AJÁNDÉKAINK SZERINT SZOLGÁLUNK – METODISTA INTÉZMÉNYVEZETŐI TALÁLKOZÓ

„Mert ahogyan egy testnek sok tagja van, de nem minden tagnak ugyanaz a feladata, úgy ...