2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

1. SZERZETESI IDŐSGONDOZÁSI KONFERENCIA

Az 1. Szerzetesi Idősgondozási Konferencia 2021. október 19-én a Szerzetesi Szociális Szövetség égisze alatt került megrendezésre a Pasaréti Közösségi Házban Budapesten.  A Konferencia szervezőit és résztvevőit 2Kor 1,3-4 igékkel köszöntötte Kocsis Fülöp érsek atya, a görögkatolikus egyház metropolitája, aki a Szerzetesi Szociális Szövetség alelnöke: „Áldott az Isten és a mi Urunk Jézus Krisztusnak Atyja, az irgalmasságnak atyja és minden vigasztalásnak Istene;  A ki megvigasztal minket minden nyomorúságunkban, hogy mi is megvigasztalhassunk bármely nyomorúságba [esteket] azzal a vigasztalással, a mellyel Isten vigasztal minket.” Amit kap az ember a Vigasztaló Lélektől, azt tudja továbbadni a rábízottaknak, az időseknek, betegeknek, rászorultaknak az ápolásuk, gondozásuk során.

A Konferencia résztvevői 17 szerzetesi rendet és 32 szociális intézményt képviseltek. A metodista Márta Mária Szeretetotthonaink részéről Kerekrétiné Szili Anna irodavezető volt jelen az egynapos konferencián. Dobszay Benedek Márton OFM, M.N. Ferences Rendtartomány vikáriusa, mint házigazda nyitotta meg a konferenciát. Nyitrai Imre a Semmelweis Egyetem oktatója – volt államtitkár – az idősgondozás innovációjáról beszélt, Ungvári Sándor a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat igazgatója az idősekről gondoskodó intézmények fejlesztési perspektiváiról tartott előadást, dr. Nagy Viktor a Szerzetesi fenntartású Szociális Intézmények Egyesülete elnöke a Merre tovább szerzetesi idősgondozás? kérdést járta körül, dr. Toldy Schedel Emil az Egyházi Kórházak Egyesület elnöke bemutatta a négy+egy kórházat, ellátási területüket, a budapesti egyházi nővérképzésről tájékoztatott, bemutatta a szociális intézményekhez való kapcsolódásukat. Czibere Károly a Magyar Református Szeretetszolgálat elnöke az egyházi idősgondozás aktuális kérdéseiről beszélt és több OECD felmérésről nyújtott részletes tájékoztatást.

Jelenleg hazánkban a 65 év felettiek 18,9%-a erősen akadályozott, a 39,6%-a enyhén akadályozott életet tud élni, akiknek segítségre van szükségük. Várhatóan az otthoni idősgondozást kell megerősíteni országos szinten a következő évtizedben. Jelenleg az időseket ellátó bentlakásos intézmények 21%-a egyházi fenntartás alatt működik, 72%-a állami és 7%-a civil fenntartású. „Két lábbal a földön állva kell az égre nézni!” – hangzott a biztatás, amelyet a mintegy 150 fős hallgatóság továbbvisz magával.

A jelenlevők a www.szupervizorok.hu ingyenes felajánlásáról is kaptak információt, melyet egészségügyi, szociális ellátásban dolgozók, pedagógusok, civil segítő szervezetek dolgozói vehetnek igénybe.

A Magyarországi Metodista Egyház két szociális intézménye a Márta Mária Otthonok, amelyek Pest megyében Budakeszin és Tolna megyében Kaposszekcsőn működnek. A Márta Mária Otthonok intézményvezetői pályázata olvasható a www.metodista.hu oldalon, imádkozzunk Isten által elhívott, felhatalmazott új vezetőért! Az állásra való jelentkezés határideje 2021. november 30.

 

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

GEDEON SZOLGÁLAT: A GYÜLEKEZET KINYÚJTOTT KARJA – INTERJÚ JAKUSCH TIBORRAL

Jakusch Tibor, a mosonmagyaróvári metodista közösség tagja a magyarországi Gedeon Társaság elnöke. Szerkesztőségünk a vele ...