2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

150 ÉVES AZ OSZTRÁK METODISTA EGYHÁZ

150 éves jubileumát ünnepelte október 8-án pénteken este az Ausztriai Metodista Egyház a bécsi Fünfhaus Gyülekezetben. Az ünneplő mintegy 120 fős közösséget dr. Patrick Streiff püspök köszöntötte. A megemlékezésen elhangzott, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia császárvárosába 1870-ben érkezett Christian Dieterle fiatal lelkipásztor, aki a következő évben, 1871-ben tudta megalakítani az első bécsi gyülekezetet.

A magyarországi metodista misszió 1898-ban az akkori bécsi metodista lelkész, Robert Möller hazánkba látogatásával kezdődött el, ezért az osztrák metodistákkal mindig is szoros testvéri szálak kapcsolnak össze minket – hangsúlyozta dr. Khaled László magyar szuperintendens, aki az ünnepségen is részt vett, és személyesen köszöntötte Stefan Schröckenfuchs osztrák szuperintendenst (a képen balra, középen dr. Patrick Streiff püspök, jobbra a magyar szuperintendens).

A jubileumi estén számos köszöntés, megemlékezés és bizonyságtétel hangzott el. Többek között köszöntötte a jelenlevőket dr. Alexander van der Bellen osztrák államelnök videóüzenetben, Michael Chalupka ausztriai evangélikus püspök, dr. Roland Siegrist az osztrák egyháztanács elnöke, Ben Nausner országos laikus elöljáró. Az ünnep keretében mások mellett megemlékeztek Christian Dieterle alapító lelkészről, Amelia von Langenau bárónőről, aki 1890-ben az első egyházi ingatlant vásárolta az egyháznak Bécsben, és Franz Balasról, aki a Bécs-Floridsdorfi Gyülekezet laikus igehirdetője volt.

Az alkalmon szolgált az angol nyelvű bécsi metodista gyülekezet afrikai kórusa is, de szolgáltak grazi és salzburgi gyülekezetek énekesei, zenészei is. Az ünnepség, amelynek persely adományát az albán misszió javára fordítják, szeretetvendégséggel ért véget.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

BÚCSÚ RAFFAEL ISTVÁNTÓL

Szomorú szívvel adunk hírt róla, hogy Nagyszombat délutánján, március 30-án, az Úr magához szólította értékes ...