2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

100 ÉVES A NYÍREGYHÁZI GYÜLEKEZET

Augusztus 28-án szombaton, egész napos csendesnappal ünnepelte a Nyíregyházi Gyülekezet 100 éves jubileumát. 1921-ben lett a körzet megszervezve, miután 1920-ban az akkori ún. szabad tót gyülekezetből számosan csatlakoztak az egyházhoz. Az evangélikus hátterű szabad tót gyülekezet 1910-ben alakult meg. A körzetté szervezést követő évben, 1922-ben már letették egy 500 fős kápolna alapkövét, amelyet 1923-ban fel is szenteltek. – mondta el délelőtti megemlékezésében dr. Khaled A. László szuperintendens.

Az igehirdetés szolgálatát Hecker Márton dombóvári lelkész végezte, aki korábban 13 éven keresztül szolgált a szabolcsi megyeszékhelyen. Igéje Mózes 5. könyvéből: „És emlékezzél meg az egész útról, a melyen hordozott téged az Úr, a te Istened immár negyven esztendeig a pusztában, hogy megsanyargasson és megpróbáljon téged, hogy nyilvánvaló legyen, mi van a te szívedben; vajon megtartod-é az ő parancsolatait vagy nem?” (8,2)

A délelőtti igehirdetés után az elmúlt 100 éve tanulságairól a különböző szakadási és ébredési időszakokról dr. Lakatos Judit tartott előadást a mintegy 80 fős hallgatóság előtt. Az istentiszteleten szolgált a miskolci Esterházy Kórus, köszöntést mondtak Kovács Zoltán miskolci metodista lelkész és Zsarnai Krisztián evangélikus esperes. A miskolci lelkész kiemelte, hogy 1923-ban a nyíregyházi kápolnaszentelésen már részt vettek miskolciak, akik ugyanabban az évben csatlakoztak is az egyházhoz, így a miskolci metodista misszió idén 98 éves.

A liturgiát Pásztor István elöljáró vezette, a vendégeket Hajduné Csernák Erzsébet házigazda lelkipásztor köszöntötte. Csernák István, nyug. szuperintendens, aki 1996-ban Nyíregyházáról indult el az egyházvezetői szolgálatba, a délután során mondta el megemlékező szavait.

Isten kegyelmes áldását kívánjuk a következő 100 évre is, hogy Jézus vezetése teljesedjen be, aki az Egyház örök ura!

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

BÚCSÚ RAFFAEL ISTVÁNTÓL

Szomorú szívvel adunk hírt róla, hogy Nagyszombat délutánján, március 30-án, az Úr magához szólította értékes ...