2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

ÚJABB EGYHÁZI INTÉZMÉNYEK NYERTEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSI TÁMOGATÁST

Budapest, MTI – Újabb 58 egyházi szervezet és intézmény nyert el állami támogatást, mintegy 10,5 milliárd forintot épületenergetikai korszerűsítésre – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (IMT) stratégiai és parlamenti államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. A támogatott egyházi intézmények között van a Budakeszi metodista Márta Mária Otthon is (a képen), amely mintegy 101 millió forintos támogatást kap épületenergetikai korszerűsítésre.

Schanda Tamás államtitkár közölte: a magyarországi energiafelhasználás 40 százaléka az épületekhez kötődik, ezért fontos segíteni a tulajdonosokat és a fenntartókat a hatékony, energiapazarlást megszüntető megoldások alkalmazásában és kiépítésében.

E cél mentén mintegy két éve hirdették meg az egyházi intézmények energiahatékonysági felújítását segítő pályázatot – idézte fel, hozzátéve: annak első szakaszában 21 projekt kapott összesen több mint 4 milliárd forint támogatást. Összegzése szerint az új nyertesekkel együtt eddig 79 projekt részesült mintegy 15 milliárd forintos támogatásban.

Schanda Tamás elmondta az egyes projektek elszámolható összköltsége legfeljebb 300 millió forint, a támogatás mértéke pedig akár 100 százalék is lehet; a pénzt nyílászárócserére, hőszigetelésre, fűtési rendszerek korszerűsítésére és napelemes rendszerek kiépítésére lehet fordítani.

Az államtitkár a teremtett világ védelmét kiemelkedően fontos feladatnak nevezte, majd szólt arról, hogy a koronavírus-járvány alatt is folyamatosan hajtották és hajtják végre a klíma- és természetvédelmi akciótervet. Megfogalmazása szerint az egyházak nem divatként tekintenek a környezetvédelemre, hanem évtizedek óta figyelmeztetnek a teremtett világ védelmének fontosságára.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

BÚCSÚ RAFFAEL ISTVÁNTÓL

Szomorú szívvel adunk hírt róla, hogy Nagyszombat délutánján, március 30-án, az Úr magához szólította értékes ...