2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

A RÓMAI MAGYAR TEMPLOM AZ EGYIK ELSŐ ÁLLOMÁSA AZ EURÓPAI TEMPLOMSÉTÁNAK

Róma, MTI – A vértanú Szent Istvánról elnevezett magyar nemzeti templom az egyik első állomása az Európai Templomséta nevű kezdeményezésnek, amely a Szentszék és az Európai Unió közötti diplomáciai kapcsolatok ötvenedik évfordulóján kezdődik Rómában vasárnap.

A május 9-i Európa-napon veszi kezdetét a Szentszék és a korábbi Európai Közösség között ötven évvel ezelőtt indult hivatalos diplomáciai kapcsolat ünneplése. Az alkalomból az olasz fővárosban úgynevezett „európai útvonal” rajzolódik ki, amely a mai huszonhét uniós tagállam templomait érinti (itereuropaeum.eu).

A cél a tagállamok és a Szentszék közötti mély kapcsolatok hangsúlyozása – olvasható a Szentszékhez akkreditált EU-képviselet közleményében.

A program vasárnap a lateráni Szent János-bazilikában kezdődik az Angelo De Donatis bíboros bemutatta misével. Innen indul a séta, amely az első nap Lettország és a Cseh Köztársaság templomát érinti, valamint a római magyarok nemzeti templomát a kör alakú Szent István-bazilikában. A sétához a többi között a három ország szentszéki nagykövete is csatlakozik.

Minden helyszínen tablók számolnak be az adott ország és a Szentszék kapcsolatainak történetéről. A magyar templomban a Collegium Germanicum-Hungaricum papi kollégium kórusa várja a látogatókat. A május 27-ig tartó európai megemlékezéshez minden vasárnap más és más római nemzeti templom csatlakozik. Utolsó állomás a Vatikánváros területén található Teuton-temető kápolnája lesz, amely Nagy Károly nevéhez fűződik.

A Santo Stefano Rotondo (olaszul: Basilica di Santo Stefano Rotondo al Monte Celio) Róma egyik legrégebbi bazilikája, a Celio dombon található. Szent István vértanú tiszteletére szentelték fel az V. században. Bíborosi címtemplom (1946 és 1975 között Mindszenty Józsefé), a magyarok „nemzeti temploma” Rómában. Számos magyar emlék van a templomban, ami annak köszönhető, hogy egy időben a pálosok kezelésében volt, később pedig a Collegium Germanicum et Hungaricum birtokába került, még ma is hozzájuk tartozik. Körtemplom, nem szokványos alaprajzát feltételezhető jeruzsálemi mintaképe, a Nagy Konstantin által építtetett centrális elrendezésű Szent Sír-templom magyarázhatja.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

ALDERSGATE-NAP 2024.

Ma van az Aldersgate-nap. 1738-ban John Wesley ezen a napon egy Aldersgate utcai londoni házicsoportban ...