2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

BÖJTI ÚTMUTATÓ: SZABADULÁS A BÁLVÁNYOKTÓL

A Missziós Tanács 2021. évi böjti útmutatójának e heti témája: Szabadulás a bálványoktól. Az útmutató célja a 40 napos böjt az egyház és a gyülekezetek megújulásáért. A húsvétig tartó időszakban hétről hétre az Ézsaiás 40-ből kerültek kiemelésre igeversek, amelyekhez egy-egy rövid áhítat és imatémák kapcsolódnak.

SZABADULÁS A BÁLVÁNYOKTÓL

„Kihez hasonlítanátok az Örökkévalót? Lehet-e képmást készíteni róla? Mégis van, aki bálványszobrot készít, fémből kiönti formáját, arannyal bevonja, ezüstláncokkal ékesíti. Akinek ilyen áldozatra nem telik, az nem korhadó fát választ, keres hozzá ügyes faragó mestert, bálványszobrot készíttet vele, s felállítja magának.

Hát nem tudjátok, nem hallottátok? Nem mondták nektek soha? Nem értitek, hogyan készültek a föld alapjai? Az Örökkévaló az egyetlen igaz Isten! Ott ül trónján a földkerekség fölött! Lába előtt a földi lakók, mint a sáskák a fűben, olyan aprók! Ő feszítette ki az eget, mint fátylat, vagy lakósátrat a föld fölé. Ő teszi semmivé a hatalmas fejedelmeket, megfosztja hatalmuktól a földi uralkodókat. Alighogy helyükre ültették őket, hatalmuk épphogy kicsírázott, alig vertek gyökeret a földben, ha az Örökkévaló rájuk fúj: máris elfonnyadnak, kiszáradnak, s a vihar felkapja őket, mint polyvát a szél!” (Ézs 40,18-24)

Felvilágosult világunkban lehet még egyáltalán bálványszobrokról beszélni? A bálványisteneket gyártó kultúrák meghaladottnak tűnnek a szemünkben, mindeközben egy olyan közegben élünk, ahol mindennek és mindenkinek lehet és van is egy saját internetes lapja, ahol csodálják és imádják. Hát nem bálványistenné tettük magunkat, népszerűségünk pedig nem a hatalmunk mutatója? Az ego a mai kor bálványistene. Mi tudjuk hogyan jött létre a világegyetem. Tényleg? Ahol Isten szól és megjelenik, ott leborul a bálvány. Sok megkötözöttségünk és függőségünk valódi gyökere önmagunk szeretete. De ezen nem terem semmi maradandó.

Mint ahogyan Jézus mondja: „Aki hallja tőlem ezeket a beszédeket, de nem engedelmeskedik, olyan mint az az ember, aki homokra építi a házát.” Az élet vihara elfújja az elkötelezettségünket, fogadkozásainkat, amelyek önmagunkra épültek, de „aki az Úrban bízik, olyan mint a Sion hegye, nem inog meg, megmarad örökké.” (Gyurkó Donát)

IMATÉMÁK
• Adjunk hálát egyházunkért az egész világban!
• Adjunk hálát külföldi testvéreinkért: a környező országok metodista közösségeiért!
• Adjunk hálát külföldi testvéreinkért: a tengeren túlról, vagy távoli országokból missziónkat segítő testvérekért!
• Imádkozzunk a koronavírus miatt nehéz anyagi helyzetbe kerülő gyülekezetekért!
• Imádkozzunk külföldi partnergyülekezeteinkért, Isten Szentlelke adjon ébredést, megújulást, növekedést!
•  Imádkozzunk a nálunk szegényebb országok metodista gyülekezeteiért!

 

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

AJÁNDÉKAINK SZERINT SZOLGÁLUNK – METODISTA INTÉZMÉNYVEZETŐI TALÁLKOZÓ

„Mert ahogyan egy testnek sok tagja van, de nem minden tagnak ugyanaz a feladata, úgy ...