2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

MÓDOSÍTOTT EGYHÁZÜGYI TÖRVÉNY MONTENEGROBAN

Zágráb/Podgorica, MTI – A montenegrói parlament december 29. keddre virradóra elfogadta az új kormány által módosított egyházügyi törvényt. Az egy éve elfogadott jogszabály miatt hónapokig az utcára vonulva tiltakoztak a szerb ortodox hívők. A jogszabályból – amelyre 41 kormánypárti képviselő szavazott a 81 tagú törvényhozásban – kikerült az a cikkely, amely kimondta: azok az egyházi ingatlanok, amelyek a kulturális örökség részét képezik, valamint Montenegró állam tulajdonában voltak, mielőtt az 1918-ban csatlakozott volna a Jugoszláv Királysághoz, és később nem megfelelő jogi úton kerültek valamely vallási közösséghez, újra az állam tulajdonát képezik.

A szerb ortodox egyház jelentős ingatlanokat, egyebek mellett középkori templomokat és kolostorokat veszíthetett volna el a törvény miatt, ha nem módosítják. Úgy vélték: a korábbi, Nyugat-barát montenegrói kormány így akarta háttérbe szorítani a szerb egyházat, és rátenni a kezét a vagyonára.Közben nyár végén Montenegróban parlamenti választást tartottak. Ennek eredményeképpen a korábban három évtizedig kormányzó pártok kiszorultak a hatalomból, és néhány hónapja szerbbarát pártok vezetik az Adria-parti államot.

Zdravko Krivokapic kormányfő a törvénymódosítás elfogadása után elmondta: egy év után kijavították azt az igazságtalanságot, amely elsősorban az ortodox egyházat sújtotta. Most minden egyházi közösség – kivétel nélkül – egyenlő a törvény előtt – húzta alá. A 620 ezres Montenegró lakosságának háromnegyede a szerb ortodox egyház hívének vallja magát, miközben az ország lakosságának csupán harmada szerb. (A képen a tengerparti Bar városának Szent János temploma.)

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

ALDERSGATE-NAP 2024.

Ma van az Aldersgate-nap. 1738-ban John Wesley ezen a napon egy Aldersgate utcai londoni házicsoportban ...