2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

LÁTOGATÁSI REND A METODISTA MÁRTA MÁRIA OTTHONOKBAN

A szakosított szociális intézményekben élők kapcsolattartására vonatkozó javaslatok alapján megfogalmazott „Látogatási rend” a Márta Mária Otthonban Budakeszin és Kaposszekcsőn Különös figyelemmel Dr. Müller Cecilia  országos tisztifőorvos  2020 december 1.-én kelt ajánlásaira. Meggyőződésünk, hogy a lelki egészség  legalább olyan fontos, mint az egészségügyi ellátáshoz való biztonságos hozzájutás. Ezért a korlátozásokat a szükségesség és arányosság mértékének figyelembevételével  határozzuk meg. A koronavírus elleni védekezés során figyelembe véve, egyrészt a bevezetett korlátozásokat a bentlakásos intézményeinkben, másrészt szem előtt tartva  a kapcsolattartás lehetősége biztosításának  fontosságát,  a következőket határozzuk meg  intézeteinkben. A kapcsolattarás formái a járványügyi készültség ideje alatt:
 1. Audióvizuális eszközök használatával megvalósult kapcsolattartás
 2. Személyes látogató fogadása az intézményben
 3. Intézmény elhagyása látogatás céljából
 4. Ágyhoz kötött ellátottak látogatása
 1. Audióvizuális eszközök használatával megvalósult kapcsolattartás
 • Vonalas telefon (intézményi)
Ez a lakók számára minden esetben rendelkezésre áll.  A vonalat visszahívással lehet elérni korlátlan ideig. ( Budakeszi  06/23/ 451- 570)   (Kaposszekcső 06/ 74/ 672 380) Budakeszin  a vonalat saját szobába kapcsolva biztosított az intimitás. (Kaposszekcsőn a vonalas telefon mobil kapcsolattal rendelkezik. – Ennek felületi fertőtlenítése használat után biztosítandó.)
 • Saját vonalas telefon , mobil telefon használattal valósítható meg a kapcsolattartás most már sok esetben.
 • Video chat kapcsolatok, skipe, messenger,  facebook  igénybevételével.     Az intézetben található  Wifi és vonalas interneten keresztül  – és számítógépek, laptopok, okos telefonok használatával –  az intézeti lakók egy  része  virtuális kapcsolatot is  fenntart hozzátartozóival, ismerőseivel  nemcsak a vírusos időkben .  Egyes időskorúak és a munkatársak készek ezeket az eszközöket lakótársaikkal megosztva használni.
 1. Személyes látogató fogadása az intézményben
 • Látogató helység kialakítása
A látogató helységet   bejáratok előtt található előtérben határozzuk meg, ahol  üveg lappal való elkülönítés megvalósítható, ugyanakkor a lehetséges intimitás is. Az ilyen látogatás idejét  30 percben határozzuk meg, hogy más látogatónak  is lehetőséget biztosíthassunk. A látogatás alatt mind a lakó mind a látogató viseljen szájmaszkot. Minden látogató után a helység felületeit  fertőtleníteni szükséges . A személyes látogatásra az intézményi telefonon bejelentkezést kérünk,  hogy a helységet az adott foglalt időre biztosítani tudjuk.   A  munkaerő gonddal küzdő, kis létszámú  intézeteinkre való tekintettel  a személyes  látogatás  ilyen biztosítása esetére  látogatási időt alakítunk ki: Minden nap  13,00 -15,00 óra között. Estlegesen ettől eltérő időben, feltételesen – ha azt az intézet munkatársai biztosítani tudják – telefonon egyeztetett módon.
 • ajándék átadása
Csak olyan csomagot, ajándékot, tárgyat vehet át a lakó, mely gyárilag csomagolt és lehetséges a felülete fertőtlenítése  az intézet munkatársa által.  Minden más küldemény legalább  48 órás „karantén”  után juthat el a lakóhoz. Ezért élelmiszert, házi sütésű süteményt, gyorsan romló gyümölcsöt  stb. kérjük ne hozzanak az intézetbe.
 1. Intézmény elhagyása látogatás céljából
 • Jelenleg érvényes 42935-2/2020/EÜIG NNK Határozat alapján „ különösen méltányolható helyzetben az intézményvezető külön engedélyével az intézmény- elhagyási tilalom” intézeti szabályozása a következő:
 • 72 órán belüli távolmaradás intézményvezetői  engedéllyel , akkor lehetséges ha a lakó vállalja  a visszaérkezése  után 10 napig a teljes izolációt (elkülönítettséget), mely az izolációs helységben  történik.
 • 72 órán túli távolmaradás esetén a lakó visszatérése két, legalább 48 óra különbséggel 10 napon belül vett oro/nasopharyngeális  törletminta SARS-CoV-2 PCR vizsgálat negatív eredményéhez  kötött.
 1. Ágyhoz kötött ellátottak látogatása
Végstádiumban levő betegek esetén – járványügyi előírások betartásával – személyes látogatási módot engedélyezünk   előre egyeztetett  időpontban, az alábbiak szerint: -Gondozottanként csak egy kijelölt személy látogathat – a látogatást nyílván kell tartani. -A látogató kabátját egyéb tárgyait a bejárat előtti előtérben helyezze el. Fertőtlenítse kezét. -A látogatás során viseljen arcmaszkot. Utcai ruházatra  az intézet biztosít köpenyt, cipővédőt,  sapkát, lázmérést. – A látogató tegyen nyilatkozatot, hogy ismeri a koronavírus tüneteit (láz, köhögés, nehézlégzés), fenti tünetekkel nem rendelkezik, ill. az elmúlt 14 napban nem került kapcsolatba igazolt COVID 19 pozitív személlyel.   (Feljegyzés Látogató könyv.) – Telefonos   előjegyzés alapján látogatási  időt  biztosítunk. – Az intézet gondoskodik arról, hogy a látogató legrövidebb és biztonságos úton jusson el a lakóhoz. – Minden ilyen látogatónak max. 30 perc áll rendelkezésére  a látogatás lebonyolítására.                     (Végstádiumban levő beteg esetén időkorlát nélkül.) – A látogató után biztosítani kell a szoba szellőztetését és felületeinek fertőtlenítését. A látogatási rend kialakításáról értesítjük a lakókat, hozzátartozókat ,kifüggesztjük az intézetben, megjelenik az intézet  internetes oldalain. Budakeszi, 2020. 12. 18. Szuhánszky T.  Gábor lelkész igazgató

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

IMÁDKOZÓ KÜLDÖTTEK A CHARLOTTE-I LÖVÖLDÖZÉS UTÁN

A Generálkonferencia április 29-én szüneteltette a törvényhozási munkát, miután megtudta, hogy több rendfenntartó tisztet lelőttek, ...