2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

ZENÉS ISTENTISZTELETTEL INDULT A REFORMÁCIÓ HÓNAPJA


Budapest & 2018. október 1-jén a protestáns egyházak kórusai és egyházi vezetői gyűltek össze a budapesti Kálvin téri református templomban, hogy zenés istentisztelettel nyissák meg a reformáció hónapja nevű programsorozatot. Az alkalmon igét hirdetett Kondor Péter evangélikus püspök. A fellépő kórusok között a miskolci metodista Esterházy Kórus is szolgált.

A központi nyitóünnepség előtt a gyülekezőket a Kálvin téren térzene fogadta. A Bocskai István Református Oktatási Központ Egressy Béni Református Művészeti Középiskolájának Fúvószenekara játszott Tóth Tamás vezényletével. A népszerű és ismert dallamok sokakat megállásra késztettek. A külföldi turisták pedig külön örültek annak, hogy utána a templomban további ingyenkoncert várta őket. A harang megkondulása után vonultak be a Kálvin téri templomba az egyházi vezetők Lénárt Lindának, az Egressy-iskola középiskolai tanárának orgonajátéka közben.

A köszöntés és közös éneklés után a Pünkösdi Zenei Misszió Égi Szólamok Kórusa lépett fel Schmélné Papp Ágnes vezetésével. Utánuk az evangélikus Mandák Kórus következett, élén Kretz Istvánnal és Kertész Péterrel. Tarnóczyné Varga Csenge karnagy, a Budapest-Fasori Református Kollégium Julianna Általános Iskolájának tanára vezényletével a kórusok közösen adták elő a 100. zsoltár feldolgozását.

Ezután a miskolci metodista Esterházy Kórus énekelt Szuhánszkiné Ladócsy Erzsébet é&s Szuhánszki Tamás vezetésével. A Psalterium Hungaricum kórust Györffy Katalin és Arany János karnagyok dirigálták. A liturgiában részt vettek a tagegyházak főpásztorai, többek között imádsággal és áldásmondással.

Az alkalmat az Újpesti Baptista Énekkar fellépése zárta az egyesített kórus bevonásával, melyet Kovács István vezényelt, orgonán közreműködött Bódiss Tamás. Bár az istentisztelet itt lezárult, a programsorozat még csak most kezdődik. A rendezvények idei közös mottója Pál apostol Rómaiakhoz írt leveléből szól hozzánk: &a reménység pedig nem szégyenít meg& (Róm 5,5).

Kiemelt eseménynek számít majd a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházba szervezett reformációi gála október 21-én. A gálaesten Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója tart előadást Reformáció 501 & Reménységgel tekintünk a jövőbe címmel. A hagyományoknak megfelelően az ünnepség keretében átadják a Protestáns Újságírók Szövetsége kitüntetését, a Ráth Mátyás-díjat.

A központi programok között szerepel még az október 6-i területi női találkozó, amelyet idén a paksi evangélikus lelkészi hivatalban tartanak, a témája pedig a teremtésvédelem lesz.

Október 14-én Miskolcon, a belvárosi evangélikus templomban rendeznek ökumenikus missziói napot.

Október 28-án reformációi istentisztelet lesz a Magyarországi Metodista Egyház központjában, amelyen Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke hirdeti az igét.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

BÚCSÚ RAFFAEL ISTVÁNTÓL

Szomorú szívvel adunk hírt róla, hogy Nagyszombat délutánján, március 30-án, az Úr magához szólította értékes ...