2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

ALEPPÓ ÉRSEKE BUDAPESTEN


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2017-12-19-én, a magyar Római Katolikus Egyháznak a Szentkirályi utcai dísztermében fogadást adott abból az alkalomból, hogy a szír görög katolikus egyháznak az aleppói érseke, Jean-Clement Jeanbart előadást tartott hazája keresztyénségének jelenlegi helyzetéről. Előbb azonban a vendéglátó kormány nevében Rétvári Bence államtitkár köszöntötte a neves vendéget. Bevezetőjében szólt arról, hogy ez az alkalom az üldözött keresztényekről szóló előadássorozat egy estéje, hogy az érsek egy olyan pásztor, aki az életveszélyes üldözés és a háború nehéz éveiben sem hagyta el nyáját. Illetve kormányunk hogyan és miért szándékozik segíteni a Közel-Kelet szenvedő kereszténységén.

Jean-Clement Jeanbart érsek először tájékoztatást adott a rombolást és pusztítást szenvedett városának hétezer éves büszke múltjáról. Aztán megemlékezett a szíriai kereszténység és az első, jeruzsálemi pünkösd kapcsolatáról.

Az előadás tárgyalásának első pontjában elmagyarázta, hogy a muszlim gondolkozás összeegyeztethetetlen a nyugati polgári demokrácia gyakorlatával. Majd azt ecsetelte, hogy a szíriai keresztyének két tűz közé szorulnak, mert Európa araboknak nézi őket, a honfitársaik pedig legyőzendő keresztény európaiaknak. Így a nyugat elárulja, kiadja, hátba támadja üzleti, anyagi, terjeszkedési célok végett a Közel-Kelet keresztyénségét.

Befejezésül mesélt hazája szépségéről, dicső történetéről, értékeiről. Ugyanakkor beszámolt arról, hogy a tudósok szerint a keresztényüldözés a kétezer esztendő alatt Szíriában vagy 17 millió áldozatot követelt. Megosztotta velünk, hogy Istentől nemcsak azt a látást kapta, hogy nem menekülhet el, hanem most, a háború befejeztével azon kell fáradoznia, hogy az emigrációból minél többen térjenek haza. Ebben kérte a jelenlévők támogatását az előadó, akiben egy alázatos, sokat szenvedett, értelmes, idős hívő ember, egy tisztességes, hazáját szenvedélyesen szerető főpásztort ismertünk meg. (Szabó Andor és Szabóné Papp Klára beszámolója)

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

ALDERSGATE-NAP 2024.

Ma van az Aldersgate-nap. 1738-ban John Wesley ezen a napon egy Aldersgate utcai londoni házicsoportban ...