2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

FERENC PÁPA FOGADTA A METODISTA VILÁGTANÁCS KÜLDÖTTSÉGÉT: 50 ÉVE PÁRBESZÉDBEN A KATOLIKUSOKKAL


Ferenc pápa csütörtökön délben találkozott a Konzisztórium teremben a Metodista Világtanács 52 fős küldöttségével, akiket &nagy szeretettel köszöntött a katolikus-metodista teológiai párbeszéd kezdetének ötvenedik évfordulója alkalmából&. A félévszázadnyi párbeszédet a pápa a Leviták könyvének parancsához kapcsolta, amikor az Úr elrendelte, hogy minden ötvenedik évet hirdessenek szentévnek és hirdessék meg a szabadítást mindenkinek: &Legyen ez jubileum számotokra: mindenki kapja vissza birtokát, mindenki térjen vissza családjához& (Lev 10,25). Ennek a türelmes és testvéri, fél évszázados párbeszédnek köszönhetően Pál apostol szavaival elmondhatjuk egymásnak: &nem vagytok többé idegenek& (Ef 2,19), a &szívben többé már nem vagyunk idegenek és az Úrhoz való tartozásban sem, az egy keresztség erejében, mely valódi testvériségben kapcsol össze bennünket& & emelte ki a pápa.

Tanulni szeretnénk egymástól, hamis békevágy és színlelés nélkül

A II. Vatikáni Zsinat tanítására utalt a pápa, mely az &egymás elmélyült megismerésén és őszinte megbecsülésén alapuló párbeszédről& ajánlja, hogy &az igazság szeretetével, szeretet-szolgálattal és alázattal& haladjon előre. Az &igazi párbeszédben tanulni szeretnénk egymástól, hamis békevágy és színlelés nélkül&, hiszen testvérek vagyunk, akik most &hosszú eltávolodás után szeretnénk együtt haladni&, tudva, hogy az Úr megáldja ezt az általa kezdeményezett és irányított utat&.

Engedjük, hogy a hit tanúságtétele kölcsönösen megerősítsen bennünket

Ferenc pápa a katolikus-metodista párbeszéd teológiai bizottságának legújabb dokumentumára utalt, mely a &felebarát megsegítését és az életszentséget szorgalmazza&. &Örömmel fedezhetjük fel egymásban a Szentlélek működését& és &Isten más családtagjai is segíthetnek bennünket még közelebb kerülni az Úrhoz&. Köszönjük meg mindazt, amit az &ötven éven túl, még annak előtte adott nekünk a közösségeinkben& és &engedjük, hogy a hit tanúságtétele kölcsönösen megerősítsen bennünket&. Ez a &hit konkrét tettekben öltsön testet& & kérte a pápa &, &főként a szegények és a peremre szorultak szolgálatán keresztül&. &Amikor katolikusok és metodisták együtt segítik és támogatják a rászorulókat, távoliakat, idegeneket, külföldieket, akkor válaszolunk az Úr hívására&.

A kiengesztelődött egység csodája a Szentlélek ajándéka

Előretekintve, a pápa leszögezte: &nem növekedhetünk az életszentségben anélkül, hogy gyarapodnánk a nagyobb közösségben&. Ez az &előttünk álló új útszakasz megnyitja számunkra a kiengesztelődés útját&. &Nem beszélhetünk a szeretetről, ha nem imádkozunk együtt és nem műveljük együtt a kiengesztelődést&. &Annak a művelése ugyanis ajándék minden keresztény, de az egész világ számára is, a Szentlélek ajándéka, aki képes megtenni a kiengesztelődött egység csodáját&. Végül a Szentatya, megköszönve a bizottság munkáját, annak a reményének adott hangot, hogy &egyszer majd a teljes egység jegyében a kenyértörés közösségére is eljuthatnak&. A találkozó a Miatyánk közös imádkozásával ért véget.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

BÚCSÚ RAFFAEL ISTVÁNTÓL

Szomorú szívvel adunk hírt róla, hogy Nagyszombat délutánján, március 30-án, az Úr magához szólította értékes ...