2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

OKTÓBERBEN TARTJÁK A REFORMÁCIÓ HÓNAPJÁT


Budapest, 2016. szeptember 29., csütörtök (MTI) – Októberben tartják a reformáció hónapját országszerte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezésében. A programsorozat hagyományosan október 31-én, a reformáció emléknapján zárul. A MEÖT MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a központi megnyitó ünnepség október 1-jén, szombat este Budapesten, a Kálvin téri református templomban lesz. Az istentiszteleten Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, a MEÖT alelnöke hirdet igét. A liturgiában részt vesz a tagegyházak egy-egy főpásztora.

A programsorozat kiemelt rendezvénye a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban október 16-án tartandó gálaest, amelyen a tervek szerint Trócsányi László igazságügyi miniszter tart előadást Reformáció és rend címmel, köszöntőt mond Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke. A gálaest keretében átadják a Protestáns Újságírók Szövetsége kitüntetését, a Ráth Mátyás-díjat.

Rendeznek ezenkívül területi női találkozót október első hétvégéjén a budapesti Jégpalotában. Október 30-án a budapesti Dózsa György úti Agapé Pünkösdi Gyülekezet imaházában tartanak reformációi istentiszteletet, amelyen Steinbach József hirdet igét.

A programsorozatot lezáró hagyományos megemlékezést október 31-én a Reformációi Emlékparkban Budapesten, a Bajza utca és a Városligeti fasor sarkán rendezik meg, beszédet mond Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház zsinatának világi elnöke.

A rendezvény idei mottója: „Beszéljétek el dicsőségét a nemzeteknek&” A reformáció emléknapját október 31-én arra emlékezve tartják, hogy Martin Luther német Ágoston-rendi szerzetes 1517-ben ezen a napon szögezte ki téziseit a wittenbergi vártemplom kapujára. A Luther vezette új irányzat lett az evangélikus, míg a Jean Calvin genfi reformátor vezette irányzat a református vallás alapja.

Az 1943-ban alakult MEÖT a genfi székhelyű Egyházak Világtanácsának magyarországi szervezete, és társult tagja az Európai Egyházak Konferenciájának is, amelyen keresztül részt vesz az Európai Unió és az Európa Tanács mellett működő egyházi képviselet munkájában. A szervezetnek 11 tagegyháza van, több felekezet pedig – köztük a Magyar Katolikus Egyház – együttműködő státussal vesz részt a munkájában.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

AJÁNDÉKAINK SZERINT SZOLGÁLUNK – METODISTA INTÉZMÉNYVEZETŐI TALÁLKOZÓ

„Mert ahogyan egy testnek sok tagja van, de nem minden tagnak ugyanaz a feladata, úgy ...