2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

MEGALAKUL A KERESZTÉNY-ZSIDÓ TANÁCS EGYESÜLET


Az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalában találkoztak tegnap a római katolikus, az evangélikus, a református, baptista és metodista egyházak valamint a különböző zsidó felekezetek képviselői, akik azért gyűltek össze, hogy a formálisan 1990 óta működő tanács 2016-ban egyesületi formában jogilag is megalakuljon. A tanácskozást Székely János római katolikus püspök vezette, aki kiemelte, hogy a rendszerváltást követően a római katolikus egyház volt a kezdeményezője a tanács megalakításának. A Rabbi Testület részéről Radnóti Zoltán elnök, a Keresztény-Zsidó Társaság részéről Szécsi József főtitkár és Fabiny Tamás evangélikus püspök (házigazda) a társaság elnöke vettek részt. Egyházunkat Csernák István szuperintendens és dr. Khaled A. László lelkész képviselték.

A tanács elhatározta, hogy a 2015 végén 25 ortodox rabbi által kiadott nemzetközi rabbinikus dokumentum kapcsán egy üdvözlő nyilatkozatot ad ki. A dokumentumot vizsgálva a résztvevők különösen nagyra értékelték a dokumentum 3. pontjának gondolatát, állásfoglalását: „Ahogy azt Maimonidész és Jehuda Halévi is tette, mi is elismerjük, hogy a kereszténység létrejötte nem hiba vagy véletlen műve, hanem isteni akarat eredménye volt és ajándék a nemzeteknek.”

A dokumentum elolvasható magyarul itt:
http://www.szombat.org/politika/ortodox-rabbinikus-nyilatkozat-a-keresztenysegrol

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

KÖZÖS IMÁDSÁG, KÖZÖS OTTHONUNKÉRT – COP28 KLÍMACSÚCS (DUBAI)

A magyarországi egyházak teremtésvédelmi szerveinek és szervezeteinek ökumenikus közössége hív minden keresztény közösséget, hogy csatlakozzanak ...