2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

AZ ÚR TEGYE, AMIT JÓNAK LÁT (bibliatanulmány)


Hecker Márton nyíregyházi lelkész zárta a jeligénkről szóló bibliatanulmány sorozatot Piliscsabán az elöljárói konferencia szombati napján. A jeligénk kontextusa egy jogos önvédő háború. A 2Sám 10,12 második fele van most előttünk: Az Úr pedig tegye azt, amit jónak lát. Jóáb, Dávid hadseregparancsnoka inkább egy negatív szereplő a Bibliában. Bosszúállásra hajlamos, kemény & de mégis van üzenete általa Istennek. Három felismerése: 1. Isten mindenható, 2. Isten cselekvő, 3. Isten jót tevő.

Jóáb meggyőződése: Isten valóban mindent megtehet, és kezében tartja az eseményeket. Semmi sem történne anélkül, hogy arra engedélyt ne adna. Ha megengedi, akkor túléljük, ha nem akkor, oda veszünk. Persze harcolni kell, mert anélkül nincs a győzelemnek esélye. De nem a ló ereje segíti győzelemre a királyt. & Isten mindenhatóságából bizalom és alázat születik. Akár értjük az akaratát, akár nem. Az alázat azt jelenti, hogy a magam akaratánál jobbnak tartom Isten akaratát. & Isten a kezében tartja az eseményeket. És jó terve van velünk. & A mai kor veszélye a mélységes individualizmusunk. Merjük-e hinni, hogy nálunk nagyobb kezében van az életünk, és nem a miénkben?

Isten cselekvő, és hozzá foghatót ember nem tud véghezvinni. A tévedés veszélyének ki vagyunk téve, de ő képes akkor is megőrizni. Isten jótevő: az Úr pedig tegye a szeme előtt levő jót. Isten nem fog bántani. A védelme alatt lehetek, tulajdona vagyok. Csak az történhet, amit ő jónak lát. Érdemes benne tehát bízni, akkor is, ha pillanatnyilag nem örvendetes a helyzet. Jézus ma azt kérdezi, rá mered bízni magad? „Én vagyok az élet. Hiszed, hogy a javad munkálom?”

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

BÚCSÚ RAFFAEL ISTVÁNTÓL

Szomorú szívvel adunk hírt róla, hogy Nagyszombat délutánján, március 30-án, az Úr magához szólította értékes ...