2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

A METODISTA REFORMÁCIÓ TÖRTÉNETI HÁTTERE


Miben más a metodista ébredés, megújulás? – tette fel a kérdést dr. Lakatos Judit történész Piliscsabán a metodista reformációról szóló előadásának kezdetén. Több irányzat is eltűnik a történelem süllyesztőjében, vagy beolvad. A metodisták az ébredési lelkületet, lendületet tovább tudták vinni magukkal. Wesley Luthernél azt olvasta, hogy 30 évig tart az ébredés. A metodistáknál ekkor már 50 éve tartott. Wesley tulajdonképpen semmi újat nem mondott, a régi reformációi tanokat hirdeti, a morva testvérek közösségépítési módszereit alkalmazza. Teológiailag is nehéz megragadni az újdonságot.

A metodista reformáció sajátosságát, Rack életrajza szerint, tulajdonképpen maga a történet adja. Szerette volna megújítani az anglikán egyházat, de végül kívül találja magát. Az angol társadalom átalakítása, a biblikus szentség terjesztése & nem annyira rajtuk múlik. Sok egyedi dolog jelent meg a metodizmusban pl. hitelpénztár szegényeknek, patika, rabszolga felszabadításban való aktivitás, stb. & de ezek kisebb, egyedi esetek. Amire Wesley nagyon vágyott az a biblikus szentség.

Wesley meglévő csoportokat vonz magához, de voltak helyszínek is, ahol új lelkeket tudtak megnyerni, akik elvesztek volna az anglikán egyház szempontjából. Fontos sajátosság a dinamizmus megtartása: a személy halálával nem szűnt meg. Az autoriter személyiségét összeötvözte az alulról jövő kezdeményezésekkel. Képes volt áttervezni, változtatni. Megtartotta a közösségi jelleget, nem veszett el a dogmatikai részletekben, missziós szemlélethez ragaszkodott, lehetőséget adott a fejlődésre, képzés orientált is volt. A metodisták titka talán, hogy nem csak egy adott helyen, korban volt érvényes üzenetük és gyakorlatuk. A metodizmus valódi választ tudott adni az emberek kérdéseire. Nem új vallást hirdetünk, mondta Wesley, hanem régi &dolgokat&, a biblikus kereszténységet.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

BÚCSÚ RAFFAEL ISTVÁNTÓL

Szomorú szívvel adunk hírt róla, hogy Nagyszombat délutánján, március 30-án, az Úr magához szólította értékes ...