2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

HOGYAN MOZGÓSÍTSUK A LAIKUSOKAT? (Jóföldi Endre)


A kaposvári „Béke Vár Baptista Gyülekezet” presbitere, Jóföldi Endre a „Hogyan mozgósítsuk a laikusokat?” címmel tartott délután előadást Piliscsabán. „Szeretném odaszánni az életemet” – kezdte az előadó, aki felidézte Rick Warren amerikai lelkész könyvével (Céltudatos gyülekezet) kapcsolatos élményét. A gyülekezet életciklusa hasonló az emberi élethez: 70-80 év alatt, a születés, csecsemőkor, növekedés, egyensúly, stagnálás, hanyatlás görbét járja be.

Saját tapasztalatunk, hogy generációkon keresztül a fiatalok elhagyták a gyülekezetet. Ez egy hagyományos közösség volt. Az új dolgokat az ifjúság igyekezett képviselni, nem feltétlen feszültségek nélkül. Ez tartott 89-ig. A közösség kb. 50 tagú volt. Ma kb. 80 tagja van. A gyülekezet stílusában is átalakult. Az elmúlt 25 évben a fiatalok eláramlása nem volt probléma. Fontos része volt az utóbbi időnek a vezetők képzése, a megosztás. Ebbe bele is kell fektetni.

2004-ben lettem gyülekezetvezető presbiter. Az akkor lelkészváltás nehéz időszak lett az életünkben. Kisebb csoportok kiváltak akkor a gyülekezetből. A taglétszámunk akkor lecsökkent. Átlag felnőtt létszám kb. 30 fő volt. Akkor tűztük ki célul, hogy milyen jó lenne visszatérni a növekedési időszakhoz.

A fiatalok kb. 70%-a továbbra is elköltözik. – Most havi rendszerességgel vezetőképzőket tartunk. Többen teológiai tanulmányokat kezdtek. Házicsoportjaink vannak. Beteglátogató, vendéglátó szolgálat. Könyves szolgálat, ajtónálló szolgálat. Babamama klub indult. Óvodát indított ennek folyományaként a gyülekezet. Szülőklub, családi napközi kezdődött. Nincs főállású lelkészünk, és a gyülekezetnek van 10 főállású alkalmazottja van.

Kulcskérdések a megújulásban:
1. Folyamatos inspiráció, megújulás. „Ha egy vezető megszűnt tanulni, akkor megszűnt vezetni.”
2. Céltudatos prédikálás (alkalmazni az igét az életre).
3. Tagsági kurzus (vannak akik régóta járnak a gyülekezetbe és mégis fontos nekik).
4. Változások felvállalása (nem működő dolgok leállítása; hagyományok megkérdőjelezése: sílus, szokások, formák; egyszerű gyülekezet célja: 1 istentisztelet – 1 házicsoport – 1 szolgálat.
5. Vezetési módszer megújítása: konszenzussal.
6. Delegálás: felhatalmazó vezetés (megbízni embereinket feladattal).
7. Egészséges önképű vezetőkre van szükség: Isten Lelke ma is működik és szétosztja ajándékait. Vannak erősségeim, vannak gyengéim, amikben segítségre, társakra van szükség.

A felhatalmazás visszatartásának legnagyobb oka: valójában nem akarjuk alkalmazni. A delegálási csapdahelyzet azt jelenti, hogy van egy szolgálat, de elvégzése kevesebb energiával jár és több érzelmi nyereséget ad, mintha tovább adnánk. Mindent egy ember csinál, és közben majdnem megszakad. Nem ad ki a kezéből. Sok pásztor ezt évtizedeken keresztül végzi, és kiég benne.

A kontroll kérdése itt azt jelenti, hogy csökkenteni kell a kontrollt a vezetők felett, valamint a pásztornak is fel kell adnia a szolgálatok feletti kontrollból. Sokszor ezért nem születik házicsoport. De a házicsoport nem arról szól, hogy ott kell lennie a lelkésznek. Ez a családi élettel sem annyira kompatibilis. Sokkal inkább feladat a házicsoport vezetők támogatása. – Közös reggeli, beszélgetés (miben segíthetek, stb.). – Ha nem bízod meg az embereket felelősséggel, sosem fognak felnőni és megtanulni a vezetést.

Isten mindenkinek ad szolgálatot, ez az egyetemes papság elve, a reformáció felismerése: vagyis többet tudunk tenni, ha mindenki az ajándéka szerint szolgál. Ne engedd magad meggyőzni, hogy te mindent el tudsz végezni. A lelkészek központi szerepüket arra kell, hogy használják, hogy leadják központi szerepüket – írja Klaus Douglas.

Eredményes az, ami célját betölti, megvalósul. A hatékony az, ami a legjobb módon működik, legkevesebb energiával, idővel. A delegálás nem a hatékonyságot erősíti, hanem az eredményességet. – „Jó erdőben/helyen vagyunk egyáltalán?” – a vezető felelősség e kérdés megfogalmazása, kimondása. Nem kell esetleg abba hagyni?

Probléma, ha a delegálás nem valós. Feladatot osztunk ki, és nem hatáskört, felelősséget, döntési felhatalmazást, költségvetési keretet. A legnehezebb munkát te csináld meg. Köszönd meg annak, aki szolgál. Hogyan delegáljunk jól? (ld. gyulekezetvezetes.blog.hu)

10% – a vezető energiája a delegáláskor
80% – a munkatársak munkája
10% – a vezetővel való kiértékelés

Munkatársak vezetése: kíséret, segítség felajánlása, közös imádság, stb.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

KÖZGYŰLÉST TARTOTT A KERESZTÉNY-ZSIDÓ TANÁCS

Május 22-én tartotta éves közgyűlését a Keresztény-Zsidó Tanács. Dr. Székely János püspök meghívására a KZsT ...