2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

HIRDESSÉTEK AZ ÚR NAGY TETTEIT – MEGKEZDŐDÖTT AZ ÖKUMENIKUS IMAHÉT


Budapest & Ünnepi istentisztelettel vette kezdetét a keresztények egységéért tartott ökumenikus imahét vasárnap este Budapesten. A Deák téri evangélikus templomban megtartott szertartást Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Bogárdi Szabó István református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke vezette. Videóinkat később publikáljuk.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) rendezvényén Erdő Péter úgy fogalmazott: &nekünk keresztényeknek közösen is tanúságot kell tenni Krisztusról. (.) A világnak szüksége van arra, hogy egyek legyünk. Így akar Isten általunk könyörülni a világon.&

A bíboros a felolvasott evangélium mondatát – &Ti vagytok a föld sója& – és az imahét egyik jelképéül is választott só szimbolikáját magyarázva elmondta: Jézus hallgatóinak számára a só a bölcsesség jelképe volt. A só, mint a bölcsesség jelképe, arra utal, hogy Jézus a saját tanítványainak megadta a tanítást, és ez a legnagyobb bölcsesség. Ez igazítja el az embert az életben: sóként kell jelen lenni a világban, és segíteni, hogy Jézus &mindenkit eligazító bölcsessége eljusson az emberekhez&, és &ízt, értelmet adjon mindenki életének&.

Erdő Péter kitért arra is, hogy a sónak van egy másik, nagyon erőteljes jelentése: az a szerepe, hogy megóv a romlástól. Jézus korában ugyanis sóval konzerválták az élelmiszereket, a só tehát a rothadástól, a pusztulástól óvott.

Jézus mondata, &Ti vagytok a föld sója&, azt jelenti, hogy &Krisztus tanítványainak kell lenniük azoknak, akik kedvéért Isten megkegyelmez a világnak, akik megóvják a világot attól, hogy Isten szemében haszontalannak tűnjék&.

Ez a mondat ugyanakkor &borzalmas felelősséget is jelent& – figyelmeztetett a bíboros. &Olyan életet kell élnünk, hogy rajtunk ismerje fel Isten a világban jelenlévő Krisztust, és ezért szeretettel nézzen a világra, és megkegyelmezzen annak&.

&Nekünk magunknak nem szabad kritikátlanul a világhoz hasonulnunk, hanem Krisztushoz kell egyre jobban hasonlítanunk, hogy mi adhassuk meg – az ő erejéből – azt, ami a világot megőrzi a pusztulástól, és megtartja az üdvösség felé vezető úton& – fogalmazott Erdő Péter.

Bogárdi Szabó István arról beszélt: a világ nyomorúságai elrejtik előlünk a teremtés &csodálatos dicsőségét&. Az elmúlt hónapok, évek eseményei tanácstalanná, védtelenné tesznek, és olykor megrendítik szilárd belső hitünket is.

&A keresztyének üldözése szerte a világon kétségeket támaszt magunkban, imáink hathatósságában&, és a mai nyugat-európai civilizáció &gúnyos cinizmusa& sokakat önfeladásra csábít. De Péter apostol szavai: &ti azonban választott nemzettség, királyi papság, szent nemzet vagytok&, &nagy és erős buzdítást jelentenek&, hogy &legyünk bizonyságtevői, hirdetői, evangélistái az Isten és az isteni irgalmasság nagy dolgainak& – fogalmazott a református püspök.

Az ökumenikus imahét idei bibliai mottója Péter első levelében található: &Arra hívattunk, hogy az Úr nagy tetteit hirdessük!&

Az idei imahét anyagát a lett ökumenikus csoport készítette, az ő kérésük alapján az imahét jelképei idén a Biblia, a gyertya és a só. A szertartás kezdetén e szimbólumokat a három történelmi keresztény egyház főpásztorai vitték be a templomba és helyezték el az oltár előtt.

A liturgiai szolgálatban részt vett Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke, valamint Fischl Vilmos MEÖT főtitkár és a MEÖT tagegyházainak vezetői, Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita, Fabiny Tamás evangélikus püspök, Papp János baptista egyházelnök, a MEÖT alelnöke, Pataky Albert pünkösdi egyházelnök, Csernák István metodista szuperintendens, Khaled László metodista szuperintendens jelölt, Frank Hegedűs anglikán esperes, Kalota József orthodox érseki vikárius, a MEÖT alelnöke, Szvajtoszlav Bulah ortodox diakónus, Magyar Márius ortodox esperes, Voiszlav Gality ortodox püspöki helynök, Jancsev Tancso ortodox protoierej és Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész, a Johannita Lovagrend káplánja.

Az imahéten zenei szolgálatot végzett a Lutheránia Ének- és Zenekar, dr. Kamp Salamon karvezető irányításával valamint orgonált Finta Gergely orgonaművész, kántor.

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, azon először csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és kizárólag az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. Ma már szerte a világon és Magyarország szinte minden településén ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket, és imádkoznak a Krisztusban hívők egységéért az imahét idején a különböző felekezetű gyülekezetek.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

AJÁNDÉKAINK SZERINT SZOLGÁLUNK – METODISTA INTÉZMÉNYVEZETŐI TALÁLKOZÓ

„Mert ahogyan egy testnek sok tagja van, de nem minden tagnak ugyanaz a feladata, úgy ...