2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

OKTÓBER A REFORMÁCIÓ HÓNAPJA 2014


Mottó ige: &Én és az én házam népe az Urat szolgáljuk& (Józsué 24,15) – A kultúra és család évében, melyet az Ökumenikus Tanács meghirdetett, kiemelkedik az Istennek való szolgálat az Október a reformáció hónapjában. A család számunkra, keresztyén emberek számára egy különleges kötődést jelent embertársainkon keresztül Istenhez. Amilyen a kapcsolatom az embertársaimmal és családommal, olyan a kapcsolatom az Istennel is. Józsué gondolata minket is elgondolkodtat, hogy kinek szolgálok az életemmel. Ő képes volt arra, hogy családjával az Urat szolgálja. Vajon képes vagyok-e én is arra, hogy az Urat szolgáljam? Ebben a szolgálatban segít nekünk Jézus Krisztus is, hiszen Ő képes volt az Urat szolgálni minden körülmény között.

A kultúra része a rendezett családi élet is és a Teremtő iránti elköteleződés, hiszen az Isten ismerete a bölcsességem kezdetét jelenti. A kultúra azt is jelenti a keresztyén ember számára, hogy felfedezem folyamatosan a teremtett világ értékeit és Isten kinyilatkoztatását.

Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy Isten is hív bennünket, és az isteni hívásra adott válaszunk az engedelmességben kell, hogy megmutatkozzon. A hit által pluszerőt kapunk, amely átvezeti életünket a holtpontokon. A reformáció és az Isten igéjének való engedelmes önátadás a XVI. században kéz a kézben járt, ugyanakkor mai életünk krisztusi reformációjának, megújulásának mindennapos élménye is lehet. Ez a szerves összefüggés is indokolja, hogy 2014-ben az Október a reformáció hónapja rendezvény főtémáját az Ökumenikus Tanács Józsué könyvéből választotta.

Benne van ebben a választásban az egymásra való odafigyelés és az isteni gondviselés is. De benne van a személyes felelősségérzet is, illetve az annak felkeltésére való igyekezet. A XVI. századi reformáció elkötelezett, neves és névtelen híveit prófétai belső tűz indította, s ők egyszerre vállalták az isteni megszólítottságot és a megszólítottság elfogadását.

Felelősségteljes elkötelezettségre, odaadásra van nagy szükség nyilván ma is kinek-kinek a maga kis világában és egyéni képességei szerint. Az Október a reformáció hónapja rendezvénysorozat ebben az esztendőben a kultúrát és családot kívánja hirdetni.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

AZ ISTENBEN BÖLCS FÉRFI – MEGHÍVÓ FÉRFI HÉTVÉGÉRE MOSONMAGYARÓVÁRRA

„A bölcs férfi erős, és a tudós ember nagy erejű.” (Péld 24,5) – Április utolsó ...